Nadal, una oportunitat per a l'empresa

L’actual crisi sanitària ha provocat un profund impacte en l’àmbit laboral, ocasionant canvis en l’organització i en els ritmes i tipus de treball.

Treballar en temps de la COVID-19 exigeix un esforç d’adaptació important per als empleats. La incertesa, la percepció de majors exigències a les habituals o l’adopció immediata al teletreball, suposa un major grau d’estrès laboral.

Tanmateix, l’absència de relacions interpersonals a causa de la situació d’aïllament ens porta a una possible desvinculació emocional que pot arribar a afectar al desenvolupament del treball i a la salut de les persones treballadores.

Amb la finalitat de protegir la seguretat i la salut dels empleats, i preservar al seu torn el bon funcionament de l’empresa, resulta necessari atendre els aspectes psicosocials i organitzatius dels treballadors.

La millor època per reforçar emocions positives en l’empresa

El Nadal és una excel·lent oportunitat per estrènyer vincles amb els treballadors, aspecte que redunda en un major compromís amb l’empresa.

Si en la teva empresa tradicionalment se celebrava Nadal o eren uns dies en què es feien activitats que suposaven un impacte emocional positiu per a l’empresa i els seus treballadors, per què no fer-les ara d’una manera diferent?

Aposta per alternatives originals que sorprenguin als empleats

Des d’egarsat, et proposem que continuïs celebrant el Nadal amb els teus treballadors i que ho facis, des d’una perspectiva de gestió preventiva, amb més intensitat que mai. Per això, t’oferim algunes eines que suposen un impacte emocional positiu en l’àmbit laboral.

UNA FELICITACIÓ CORPORATIVA ESPECIAL

Hi ha entitats on el Director/Gerent/CEO envia un missatge corporatiu valorant l’exercici a punt de concloure, agraint l’esforç de tots els treballadors i apostant per un futur encoratjador. Per a això, s’utilitzen  diferents formats: vídeo, correu electrònic, carta corporativa, etc.

Per què no proposem al Gerent que faci un enviament a tots els treballadors d’una carta manuscrita i personalitzada com a mostra d’agraïment pel treball desenvolupat, reconeixent als seus treballadors la implicació i la gratitud pel compromís adquirit? Reps moltes cartes a la bústia de la teva llar actualment? No et sorprendria rebre una del Director? I si la rebessis i fos redactada a mà per a tu? Si el volum de treballadors fa difícil la seva materialització, es pot fer manuscrita mitjançant un suport digital.

Es tracta d’una carta ben rebuda per part dels empleats, que de ben segur permetrà suportar millor aquesta situació extraordinària en la qual valors com la gratitud i el reconeixement prenen un caire especial.

DECORACIÓ NADALENCA I CREATIVITAT

La col·locació d’un arbre de Nadal o una ponsetia a la feina, així com la decoració del lloc de treball amb adorns nadalencs no només harmonitza l’entorn sinó que incrementa la productivitat, allunya l’estrès i millora la creativitat.

L’adopció del teletreball com a única modalitat possible, potser no permet gaudir del Nadal en el lloc de treball, però sí que podem organitzar un concurs de decoració de taula nadalenca, realitzar propostes creatives de pessebres o llançar un concurs de disseny de mascaretes corporatives.

La realització de jocs o concursos creatius permet que els empleats s’enfrontin a problemes que han de resoldre a base d’enginy. Una iniciativa que reforça la creativitat en moments difícils, permetent que les idees aflorin com mai.

CONVERTEIX LA LOTERIA DE NADAL EN UNA IL·LUSIÓ COL·LECTIVA

Moltes vegades els treballadors d’una mateixa empresa decideixen jugar sempre al mateix número de loteria i provar sort quan arriba la loteria de Nadal; un moment molt esperat carregat d’esperança i il·lusió.

Si enguany la seva gestió i organització resulta controvertida, et proposem destinar els recursos de la loteria a una causa solidària col·lectiva. Hi ha molts sistemes, com Bizum, que permeten fer-ho malgrat la distància.

Reemplaçar la il·lusió individual d’un premi per convertir-lo en una il·lusió col·lectiva a compartir entre els treballadors suposa que tots ells s’uneixin per a una causa comú. Una iniciativa solidària que permet que els equips siguin conscients de l’impacte positiu que les seves accions tenen en la societat, sentint-se identificats amb l’organització i reforçant els valors corporatius.

UN AMIC INVISIBLE PLE DE VALORS

L’amic invisible és un clàssic al Nadal empresarial, per departaments, delegacions, centres de treball o entre treballadors afins. Habitualment el seu desenvolupament s’efectua en el centre de treball o en el menjar o sopar de Nadal, però enguany el distanciament social no ho permet.

Què podem fer al respecte? Perquè no fem una dedicatòria anònima a un company remarcant els seus valors, virtuts, la qual cosa aporta un impacte positivo a tu i a l’empresa? Hi ha aplicacions i plataformes digitals que permeten fer-ho de forma totalment anònima, la qual cosa causa major curiositat i expectació.

Es tracta d’un exercici de reconeixement de fortaleses que suposa un impacte positiu per a l’empleat, qui reforça la seva autoestima i ànim per treballar. Una dinàmica que genera vincles  i permet que els equips se sentin més cohesionats fent que creixi la comunicació entre ells.

TRANSFORMA LA IL·LUSIÓ AMB IMAGINACIÓ

L’arribada dels Reis Mags o Pare Noel s’espera amb gran expectació. Tot i que cada vegada sigui menys habitual, tots coneixem empreses que convoquen un dia als fills dels treballadors perquè aquests puguin lliurar la carta a canvi de rebre un regal.

Com podem compensar aquests moments? Et proposem convocar un  concurs de contes on els Reis Mags o Pare Noel expliquin com, sense vulnerar les mesures sanitàries adoptades, lliuraran els regals. Una altra opció podria ser organitzar una videotrucada que permeti als Reis Mags, Para Noel o Patge Real contactar telemàticament amb els fills dels treballadors.

Una iniciativa que permet als més petits que, desafortunadament no tenen l’oportunitat de veure’ls enguany en directe, viure el seu moment de màgia. L’orgull de pertinença a l’empresa es reforça amb les accions proposades en impactar sobre l’esfera més íntima i familiar dels treballadors.

SOLIDARITAT I VOLUNTARIAT

Moltes empreses exposen les joguines o els aliments recol·lectats amb orgull a l’entrada de les seves instal·lacions. Al cap i a la fi, estem parlant de solidaritat i altruisme. Per què no els suplim amb una activitat solidària impulsada per l’empresa? Accions de voluntariat, accions de col·laboració amb entitats socials, com bé podria ser enviar una carta a nens o persones de la tercera edat en situació de necessitat o solitud.

El voluntariat corporatiu iguala a tots els treballadors amb indiferència del seu estatus a l’empresa i ajuda al fet que aquests se sentin part d’un projecte comú, compromesos amb les necessitats socials. Això reforça treball en equip, potència els llaços a tots els nivells de l’empresa, les relacions interdepartamentals i també l’orgull de pertinença en l’empresa.

EL VALOR DE LA TRADICIÓ

Moltes empreses i treballadors s’han quedat sense poder realitzar algun d’aquests esdeveniments, que no per esperats, sempre són ben valorats pels treballadors. El sopar i/o menjar d’empresa ofereix l’oportunitat de compartir moments lúdics i distesos amb les mateixes persones amb les quals habitualment es comparteixen situacions d’estrès i pressió.

Una rèplica molt encertada, però no a l’abast de tots, és organitzar un sopar virtual. Cada empleat rep a la seva llar un kit amb el menjar o sopar de Nadal. Es programa un dia perquè l’equip de treball realitzi el menjar o sopar conjuntament de manera virtual, la qual cosa redueix la sensació d’aïllament i reforça les relacions interpersonals. L’activitat pot venir acompanyada d’alguna activitat dinamitzadora com petits discursos personalitzats o cançons nadalenques. Es tracta d’una eina que, a banda d’entretenir, orienta als participants i estimula el treball col·laboratiu.

Una altra alternativa és realitzar un concurs de recepta nadalenca. Es tracta de premiar a la més creativa amb la finalitat d’involucrar al treballador amb l’empresa i crear dinàmiques de participació divertides. La motivació de l’equip és un factor clau en les empreses per aconseguir la implicació dels empleats en el projecte. Fer-ho de manera virtual mitjançant la gamificació i la interacció, té un impacte positiu en l’empresa a més de potenciar els valors corporatius.

Una recepta fàcil i saludable

Ingredients:

 • 300 g de pastanaga ratllada o picada
 • 300 g d’ametlla mòlta
 • 100 g de pasta de dàtil (dàtils sense os hidratats i triturats – important que no siguin confitats-). Substituïble per 150g de sucre de canya.
 • Canyella, essència de vainilla, nou moscada
 • 5 ous
 • Suc de llimona
 • Una mica de sal

Preparació:

 1. 5 Clares d’ou a punt de neu amb una mica de sal i una cullerada sopera de suc de llimona. Reservar.
 2. Barrejar sòlids. Pastanaga, ametlla, pasta de dàtils i espècies.
 3. Afegir rovells d’ou un a un. Barrejar bé fins que quedi tot integrat.
 4. Incorporar les clares muntades a la massa barrejant suaument.
 5. Enfornar a 180º uns 40’ (el temps pot variar segons el forn).
 6. Decora amb crema de yogurt, xocolata negra calenta, crema anglesa o el que t’agradi.

Els canvis laborals produïts a conseqüència de la irrupció de la pandèmia han suposat un augment dels riscos psicosocials; un malestar psicològic que és necessari gestionar de manera eficaç des de l’àmbit laboral.

Des d’egarsat, t’animem a no desaprofitar la gran oportunitat que s’amaga a l’altre costat d’aquesta pandèmia. L’ocasió perfecta per estrènyer llaços d’unió entre l’empresa i els treballadors, potenciar la motivació, enfortir la cohesió de l’equip i reforçar el sentiment de pertinença.

No hi ha limitis d’idees i tampoc tens perquè materialitzar-les totes. Amb que una d’elles encaixi en la teva empresa i la puguis aplicar, ja haurem demostrat a la COVID-19 que el Nadal és nostre.

Ramón Matabosch Grifoll
Productes i Serveis
Direcció Gestió del Mutualista