No puc donar sang, com puc col·laborar?

Estàs refredat, tens mal de coll, úlceres bucals o infecció gàstrica? El teu pes és inferior a 50 kg? Estàs embarassada o en període de lactància? Tens anèmia? Has viatjat a zones on hi ha infeccions endèmiques transmeses per mosquits (paludisme, dengue o zika)? Si respons afirmativament a alguna d'aquestes preguntes, has de saber que no compleixes amb els requisits bàsics per a ser donant de sang. Si encara no ho saps o tens dubtes sobre aquest tema, pots fer la consulta amb el professional responsable de l'extracció, qui decidirà, en última instància, si aquesta es pot realitzar.

Donar sang és donar vida. Un acte voluntari, responsable i altruista en que, al final, guanyem tots. Tot i que la majoria de persones poden ser donants de sang, hi ha circumstàncies que ho impedeixen, ja sigui per risc de transmissió de malalties o infeccions (VIH o Hepatitis) o per estar inclòs en els denominats “grups de risc”.

Sigui quina sigui la circumstància que t'ho impedeix, no et preocupis! Avui, en el Dia Mundial del Donant de Sang, amb el lema impulsat aquest any per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “Dóna sang perquè el món continuï bategant”, volem recordar-te que existeixen moltes altres formes de col·laborar amb les persones que necessiten ajuda.

I et preguntaràs, quines?

A continuació t'oferim algunes alternatives que et permetran contribuir en la causa:

 • Oferir-te com a voluntari en els serveis de transfusió sanguínia per a establir relacions amb la comunitat, rebre als donants i ajudar a organitzar campanyes de donació.
 • Participar en esdeveniments organitzats a la teva localitat amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang.
 • Recollir informació sobre tots aquells punts (associacions juvenils, veïnals...) propers al lloc de la col·lecta i contactar amb ells perquè difonguin entre els seus associats les necessitats de sang i les dates de la col·lecta.
 • Col·laborar en el disseny de materials de difusió (cartells, tríptics, etc.).
 • Participar en la realització de xerrades informatives en centres culturals, escoles, etc.
 • Rebre, informar i acompanyar al donant fins al personal qualificat, els qui realitzaran l'extracció de sang. La seguretat i el benestar dels donants de sang és fonamental, animant-los a donar regularment.
 • Col·laborar en centres infantils per als fills dels donants. El donant tindrà la tranquil·litat de saber que el seu fill/a està a un lloc segur amb l’atenció necessària durant la realització de l'extracció de sang.
 • Animar als nostres familiars, amics o companys de treball a donar sang amb regularitat.
 • Animar al carrer, amb activitats de conscienciació i altres activitats que ajudin a sensibilitzar a la població amb la causa.
 • Participar en campanyes especials.
 • Promoure col·lectes de donació de sang. Tens la possibilitat d'organitzar una campanya de donació de sang, ja sigui a l'empresa, universitat, escola o associació.
 • Organitzar una donació de sang en grup. Només hauràs de triar lloc, dia i hora i notificar el nombre de donants. La podràs dur a terme a l'hospital o a qualsevol de les unitats mòbils. A més, podràs personalitzar el cartell, indicant el teu nom o el del grup que participa en la donació.
 • Difondre la necessitat de donar sang al teu voltant, ja sigui a través del boca orella, WhatsApp, correu electrònic o xarxes socials amb el hashtag #DonaSangre. L'etiqueta s'ha convertit en un dels elements imprescindibles, ja que gràcies a ella, el missatge que es llança en qualsevol d'aquestes plataformes pot augmentar la seva difusió considerablement arribant a l'abast desitjat.

 

Si has triat algunes de les opcions proposades, pots contactar amb la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia (SETS) , qui t'oferirà tota la informació necessària. Si ho prefereixes, també pots contactar amb el Centre de Transfusions de Sang adscrit a la teva localitat o comunitat autònoma.

A Egarsat, contribuïm amb la causa realitzant periòdicament la campanya de donació de sang amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, els quals també ofereixen alternatives per a col·laborar si no pots donar: VULL COL·LABORAR

Et recordem que qualsevol acció que permeti conscienciar a la població sobre la necessitat de donar sang amb regularitat per a garantir la qualitat, seguretat i disponibilitat de sang i productes sanguinis per als qui ho necessiten, també és una manera de salvar vides.

 

cartell donar sang