Setmana Europea de la Mobilitat 2020

Per una mobilitat sense emissions, desplaçaments segurs i treballadors saludables

La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) 2020, que aquest any se celebrarà del 16 al 22 de setembre, sota el lema “Per una mobilitat sense emissions”, té per objectiu neutralitzar les emissions de carboni per al 2050 tal com es recull en el Pacte Verd Europeu. Es tracta d’una campanya de sensibilització dirigida per una banda als ciutadans, -perquè aquests es desplacin d’una manera més sostenible, convidant a reflexionar sobre l’ús irracional del cotxe privat, – i per un altre a les ciutats europees, per animar-les a que promoguin modes de transport sostenibles. Durant aquesta setmana, diferents ciutats europees duen a terme multituds d’activitats dirigides a la conscienciació sobre la necessitat d’una mobilitat que equilibri el creixement econòmic i a la vegada la cura de l’entorn.

Espanya, és un dels països líders en participació, ja que en el 2019 amb un total de 3136 ciutats europees que van participar, 561 van ser espanyoles i van aportant un total de 2202 mesures permanents.

Aquest any, la setmana ve marcada per la situació actual provocada per la pandèmia de la COVID-19, la qual ha transformat la forma de desplaçar-nos

El confinament viscut i la posterior tornada esglaonada a la nova normalitat han comportat una aturada brusca de les activitats humanes i un descens dels desplaçaments. Aquest fet, ha implicat conseqüències negatives a nivell econòmic però, paradoxalment, ha tingut efectes positius per al medi ambient perquè els nivells de contaminació a ciutats han baixat notablement. Així mateix, això ha implicat una millora de la salut de la població ja que, segons l’OMS, la contaminació augmenta el risc de patir malalties respiratòries agudes, -com la pneumònia, – i cròniques, -com el càncer de pulmó i les malalties cardiovasculars.-

Paral·lelament a les accions que s’estan duent a terme per a solucionar aquesta crisi sanitària, els governs estan implantant mesures per a reactivar l’economia. Davant d’això, és lògic témer una possible explosió de les emissions contaminants, comportant de nou repercussions negatives per al medi ambient i també per a la salut de les persones. D’altra banda, la represa de l’activitat laboral, està comportant un augment dels desplaçaments dels treballadors, que en moltes ocasions opten pel vehicle privat motoritzat amb l’objectiu d’evitar el contagi de la COVID-19, però, a priori, aquesta mesura sembla ser oposada si es persegueix una mobilitat sense emissions.

En definitiva, la setmana Europea de la Mobilitat de 2020, a més d’impulsar la participació en el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents a les nostres ciutats, brinda un moment per a la reflexió. A nivell individual, és el moment de replantejar altres formes de desplaçar-se, optant per fer-ho en bicicleta, en patinet elèctric o viatjar a peu. De la mateixa manera, és l’oportunitat perquè les empreses es replantegin els seus plans de mobilitat amb mesures que facilitin una mobilitat sostenible per als seus treballadors.

bicicletatrabajo

En aquest sentit les empreses interessades a adherir-se a la setmana Europea de la mobilitat poden fer-ho mitjançant la Carta d’Adhesió per a Empreses, Associacions i Institucions que es troba a la web del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, qui posa a disposició el següent correu medioambiente@semanaeuropeamovilidad.es per a qualsevol dubte al respecte.

La participació dels ciutadans, de les ciutats i les empreses, és vital per aconseguir altres formes de moure’s, beneficioses per al medi ambient i per a la salut de les persones.