Ús correcte de les mascaretes

Aquest any 2020 està provocant situacions impensables només fa uns pocs mesos. Les rutines, la manera de viure, la vida social, tot ha variat de forma abrupta a causa d’un enemic invisible però que és present, la SARS CoV-2 (COVID-19).

Entre les novetats que aquesta “nova normalitat” ha provocat, hi ha l’obligació de l’ús de les mascaretes en espais públics. Aquesta situació ha ocasionat dubtes i problemes pel que fa a l’ús, inconvenients i efectes secundaris, que encara que lleus poden ser molestos en alguna ocasió.

Perquè utilitzar mascaretes?

Les mascaretes són una mesura de prevenció eficaç i essencial en llocs on és difícil mantenir la distància de seguretat. Són una barrera que impedeix la propagació de gotetes (gotetes de Flügge) respiratòries que es produeixen al respirar, tossir, esternudar o simplement al parlar en veu alta. La seva eficàcia es produeix quan cobreixen la zona del nas i la boca. Hi ha evidència contrastada que demostra que el virus SARS CoV-2 (COVID-19) es propaga entre les persones que tenen un contacte proper (aproximadament a una distància de 1,5-2 metres).

Quins tipus de mascaretes existeixen i quin ús tenen?

Higièniques

Solen estar fabricades amb una o diverses capes de teixit. Protegeixen a qui les usa i a les persones del seu entorn. La seva funció és evitar l'emissió i entrada de gotetes que es produeixen al parlar, esternudar o respirar. Poden ser reutilitzables o no. La seva eficiència de filtració bacteriana ha de ser igual o major del 95% en les no reutilitzables i d'un 90% en les reutilitzables. Estan recomanades per a la població sana sense contacte amb malalts COVID-19. L'ús d'aquest tipus de mascaretes no implica que s'hagin de relaxar les altres mesures de protecció que són la higiene de mans i mantenir la distància de seguretat adequada.

Quirúrgiques

És una mascareta sanitària que sol usar-se per limitar l'emissió de gotetes de qui la porta posada i així evitar la transmissió infecciosa a l'entorn. També té funció protectora al filtrar l'entrada de gotetes i fomites. La seva eficàcia de filtració és igual o superior al 95%. Estan recomanades a la població que ha estat en contacte amb persones amb símptomes recents o sospita de COVID-19, població vulnerable (edat avançada, cuidadors, malalts crònics, professió de cara a el públic, etc.).

EPI (Equip de protecció individual)

És una mascareta la finalitat és la de filtrar l'aire. És la recomanada per al personal sanitari i professions d'alt risc en possible contacte amb aerosols provinents de pacients de COVID-19. També es denominen N95 (per la FDA) dels Estats Units i FFP2 o FFP3 (A la Unió Europea). El personal sanitari les rebutja després de cada ús.

No és recomanable l’ús de mascaretes amb vàlvula ja que no evita l’exhalació de l’usuari, només la inhalació, per la qual cosa no evita que la persona que la fa servir pugui ser transmissor/a de la infecció.

Quins inconvenients poden ocasionar les mascaretes?

L’ús continuat durant hores de mascaretes pot ocasionar una sèrie de lesions que encara que lleus, poden ser molt molestes.

Els problemes ocasionats són principalment afeccions de la pell i oculars.

Les dermatitis (irritació de la pell) poden ser ocasionades per al·lèrgia a algun material o teixit, la mateixa fricció de la mascareta, i l’augment de la humitat i la calor provocat. També poden agreujar afeccions preexistents com la dermatitis seborreica, la rosàcia i l’acne.

En la prevenció i el tractament d’aquestes afeccions serà fonamental una bona hidratació de la pell i utilitzar cremes amb efecte barrera en les zones de major fricció. A les mascaretes que són més oclusives com les FFP2, és útil aplicar vaselina a les zones en contacte directe amb la pell.

Una bona higiene abans i després d’utilitzar la mascareta és també recomanable, així com a NO utilitzar maquillatge per facilitar una eficaç transpiració de la pell.

Els problemes oculars tenen el seu origen en un mal ajust de la mascareta i pot produir visió borrosa i sequedat ocular. L’ús d’ulleres ocasiona que es produeixin bafs que dificulten la visió a l’entelar els vidres. El bon ajust i l’ús de col·liris de llàgrimes artificials poden alleujar aquests símptomes.

No és convenient fer servir mascaretes a les següents ocasions:

  • En els nens/es menors de dos anys.
  • En persones afectades per problemes respiratoris sempre que l’especialista així ho aconselli.
  • Persones amb important alteració de la conducta que faci impossible la seva utilització.
  • Persones que no es puguin valer per si mateixes, discapacitats, inconscients, etc.
  • En l’àmbit familiar, llevat que es convisqui amb un cas confirmat.
  • Persones amb activitat física d’alta intensitat si això provoca dificultat de respirar. En aquest cas és important mantenir la distància de seguretat i realitzar l’activitat a l’aire lliure.

Es poden considerar alternatives en persones amb dificultat d’audició o comprensió, i en cuidadors/es de persones amb problemes auditius, utilitzant mascaretes transparents que ajuden i faciliten llegir els llavis i veure les expressions facials.

A totes aquestes consideracions, cal no oblidar a més la necessitat d’un bon rentat de mans i mantenir una distància de seguretat adequada. Són tres mesures que usades conjuntament ajuden a contenir la transmissió d’aquest nou intrús anomenat COVID-19 amb el qual ens ha tocat conviure, de moment…

DRJoanFrancesc

Doctor Joan Francesc Hernández Terradas

Coordinador Mèdic de Grans Comptes
Direcció de Gestió del Mutualista