La prevenció de riscos laborals, una actitud que cal inculcar des de les edats més primerenques
La majoria de nosaltres coneixem i estaríem d'acord amb el proverbi xinès que diu:
"Dona un peix a un home, i menjarà avui. Dona-li una canya i ensenya’l a pescar i menjarà la resta de la seva vida"
La qüestió és: podem aplicar aquesta regla a la prevenció de riscos laborals?
Els adults intentem que les nostres llars, escoles i altres espais que ocupen els nostres petits siguin segurs perquè no pateixin cap accident. El que no és tan habitual, és ensenyar als nostres fills a detectar els riscos que els envolten i, encara menys, fer-los reflexionar sobre com prevenir-los. Fent el símil amb l'esmentat proverbi, podríem afirmar que ensenyant un nen a prevenir els riscos que l'envolten s'aconsegueix que el futur jove adult eviti els accidents laborals.
Aquest 2018, la campanya mundial de la seguretat i salut en el treball està centrada en la millora de la seguretat i salut dels més joves. En aquest sentit, la sensibilització dels més petits s'ha de treballar des d'edats molt primerenques amb l'objectiu que, quan s'incorporin al món laboral, ho facin mantenint actituds i comportaments més segurs. Cal apostar per una educació primerenca en la infància i conscienciar des d'altres àmbits, més enllà del laboral, com la llar o l'escola.
Aquests són, a tall d'exemple, alguns possibles riscos que poden córrer els nens i que es poden fàcilment extrapolar al món laboral:
Recollida de joguines. A més d’aprendre a cuidar i recollir les seves pertinences, cal fer reflexionar als nens sobre què pot succeir si no es recullen: hi ha risc d'ensopegar i caure, de colpejar-se, etc. És la manera que puguin acostar-se, des dels inicis, a la mesura preventiva ordre i neteja que trobaran a les seves futures feines.
Objectes tallants. És habitual que els nens facin manualitats amb tisores. Més enllà d'ensenyar-los a guardar-les, hem d'exposar el risc de tall si les deixen pel mig.
Emmagatzematge de productes de neteja i/o materials perillosos. Aquests productes es guarden en zones fora de l'abast dels petits per evitar accidents. En el món laboral, els productes s’han de guardar i etiquetar correctament i s'han de prendre, per tant, mesures preventives relacionades amb aquests productes químics.
Protecció de les finestres. A les llars amb nens se solen protegir les finestres amb mecanismes que impedeixin que puguin obrir-se del tot. De la mateixa manera, s'elimina qualsevol objecte on el nen podria pujar, especialment de zones com els balcons. Si els ensenyem que no poden enfilar-se als diferents elements del mobiliari, els sensibilitzem sobre el risc de caigudes.
Córrer i ensopegar. Ensenyar i explicar què passa si corren per on no han de fer-ho, fer-los reflexionar sobre el fet que han de vigilar per on caminen, etc., és una bona manera de conscienciar-los sobre el risc de caigudes al mateix nivell, tan habitual en el món laboral.
Transitar pel carrer. A un nen se l’ensenya a creuar el carrer pel pas de vianants quan el semàfor està verd, a circular per les voreres, etc. Amb una correcta educació viària, interioritzarà valors que en un futur li evitaran possibles accidents laborals vials (in itinere, in missio).
Hi ha una àmplia llista de situacions del dia a dia que la societat, els adults, poden aprofitar per ensenyar conductes prevencionistes als més petits. Una sensibilització que ajudarà al fet que, de grans, a l'incorporar-se al món laboral, tinguin actituds més segures i per tant menys accidents laborals. És una tasca de tots.
Departament de Gestió Preventiva d'Egarsat