Egarsat presenta la guia “Teletreball: estratègia i prevenció” amb l’objectiu de proporcionar a les seves empreses mutualistes els passos a seguir i les eines necessàries per implementar el teletreball de manera efectiva.
Un document de caràcter orientatiu que actua com a instrument de suport en el procés d’adopció de la modalitat de treball a distància per part de les empreses segons el nou marc normatiu i els principis de l’acció preventiva.
- La guia, que combina estratègia i gestió davant la implantació del teletreball, persegueix l’adaptació als nous temps des d’una perspectiva saludable i eficient, vetllant per la seguretat i la salut integral de les persones.
Egarsat, Mútua Col·laboradora amb la Seguretat Social Núm. 276, presenta la guia “Teletreball: estratègia i prevenció” amb l’objectiu de proporcionar a les seves empreses mutualistes els passos a seguir i les eines necessàries per implementar el teletreball de manera efectiva.
Després de la publicació del manual “Recomanacions per treballar des de casa de manera saludable” durant la pandèmia de la COVID-19, l’entitat fa un pas més i reforça el seu compromís amb la salut laboral facilitant a les seves empreses mutualistes un document de caràcter orientatiu que actua com a instrument de suport en el procés d’adopció de la modalitat de treball a distància en base al nou marc normatiu i els principis de l’acció preventiva.
En l’actualitat, existeix un creixement accelerat de l’ús de les noves tecnologies, les quals tenen un significatiu impacte en l’entorn laboral, concretament en la cultura de gestió empresarial i la gestió operativa dels treballadors. No obstant això, abans d’adoptar un model organitzatiu de tal transcendència, és important que les empreses s’informin degudament sobre els aspectes més rellevants que caracteritzen aquesta nova manera de treballar.
FASES D’IMPLEMENTACIÓ DEL TREBALL A DISTÀNCIA EN LES EMPRESES
FASE 1: ANÀLISI INTERN I EXTERN
Fase analítica que contempla el marc conceptual i els aspectes bàsics del teletreball tant per a l’empresa com per a les persones que la conformen, així com el seu impacte en la societat i el medi ambient. Així mateix, aborda a grans trets aquells factors relacionats amb les TIC que intervenen pel correcte funcionament del sistema de treball.
FASE 2: OBJECTIUS, ESTRATÈGIA, PLA D’ACCIÓ I INVERSIÓ ECONÒMICA
Fase executiva que analitza al detall la planificació de la implantació del teletreball des de la visió de gerència i l’equip directiu. Així mateix, estableix tres plans d’acció essencials: la implantació en recursos humans, l’ús de les TIC, i la comunicació i participació interna. A més, exposa la rellevància de dur a terme un pla pilot i l’anàlisi i viabilitat de la inversió econòmica.
FASE 3: GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS
Fase de valoració del teletreball des de la vessant de la gestió preventiva. La implantació dels nous models de treball, porten amb ells tant beneficis com nous riscos que han de gestionar-se mitjançant l’avaluació de riscos laborals i la planificació de la seva activitat preventiva.
El procés d’implantació de teletreball planteja la necessitat de mesurar la seva efectivitat i grau d’èxit, per la qual cosa la guia proporciona un mètode de seguiment i avaluació, així com una sèrie d’indicacions a tenir en compte en vistes d’una consolidació i millora contínua d’aquest procediment de treball.
Per finalitzar, la guia recull una sèrie de documents eminentment pràctics, perquè les empreses que decideixin implantar el teletreball puguin prendre’ls com a referència, cobrint les necessitats de cadascuna de les fases en el procés d’implantació dissenyat. Un total de tres eines de diagnòstic per a l’avaluació prèvia a la implementació del teletreball i cinc eines de diagnòstic en format de qüestionari digital que permeten una òptima anàlisi, desenvolupament i avaluació de l’estratègia plantejada.
EINES DE DIAGNÒSTIC PER L’AVALUACIÓ PRÈVIA
Permet efectuar el diagnòstic del teletreball abans d’adoptar la decisió estratègica de la seva implantació, estudiant les seves fortaleses i debilitats, així com les seves oportunitats i amenaces.
Permet a l’organització tenir el coneixement suficient sobre el punt en el qual es troba, i conèixer el grau de preparació des del qual es parteix. Així mateix, permet també identificar els seus punts més febles per minimitzar-los o solucionar-los.
Permet a l’empresa realitzar un exercici d’anàlisi amb un estudi i diagnòstic previs a la implantació, on es descriuen els beneficis i riscos identificats del teletreball tant en les seves característiques com en el seu abast.
Permet conèixer si la plantilla està preparada per a implantar-ho i ofereix un mapa actual de les actituds i aptituds de les persones davant d’aquesta modalitat de treball.
Permet a les empreses visualitzar de forma resumida els aspectes clau a tenir en compte en relació a les despeses econòmiques, i realitzar un pressupost d’acord amb la seva situació i viabilitat.
Permet a les empreses i treballadors realitzar la seva pròpia avaluació del lloc de treball. Si els resultats d’aquesta avaluació informen de situacions de risc, l’empresa ha de prendre les mesures preventives i correctores necessàries per eliminar-los o reduir-los.
Permet recopilar informació sobre la percepció que té l’empresa sobre la desconnexió digital.
Permet recopilar informació sobre la percepció que tenen els treballadors sobre la desconnexió digital en els seus llocs de treball.
L’entitat, caracteritzada per posar a disposició de les seves empreses associades un ampli catàleg de publicacions per a la divulgació, educació i sensibilització en matèria de prevenció de riscos laborals, pretén que la guia “Teletreball: estratègia i prevenció” es converteixi en un full de ruta per a les empreses que combini estratègia i gestió davant la implantació del teletreball. Un model que separa tres fases complementàries per aconseguir la implementació d’aquesta modalitat amb èxit. En definitiva, un model que persegueix l’adaptació als nous temps des d’una perspectiva saludable i eficient, vetllant per la seguretat i la salut integral de les persones.
CONSULTA ALTRES MATERIALS RELACIONATS
Descarrega’t el nostre manual “Recomanacions per treballar des de casa de manera saludable” i descobreix les mesures i recomanacions que et permetran treballar des de casa d’una manera saludable.