L'objectiu principal de la prevenció de riscos laborals és promoure la seguretat i salut de les persones treballadores. Amb el propòsit de millorar les condicions de treball, administracions públiques i empreses, destinen tot tipus de recursos. Així i tot, les contingències professionals continuen produint-se, comportant pèrdues econòmiques, socials i, per sobre de tot, personals.
Egarsat, amb l'ànim d'ajudar les empreses a reduir la seva sinistralitat, ha elaborat el present "procediment preventiu des de la perspectiva de la seguretat viària ", on s'exposen els principals aspectes a considerar per part d'aquelles persones amb responsabilitats en prevenció de riscos laborals en les seves empreses, que vulguin abordar un procés intern per a evitar i/o disminuir els accidents in itinere i en missió.
- Formació en seguretat laboral viària. El fet de disposar del permís de conduir, no implica que es tingui tota la formació necessària i adequada en seguretat viària. Per això, es poden impartir cursos en aquesta matèria on s'informi sobre els riscos generals o específics de la conducció, canvis d'hàbits i actituds al volant que poden adoptar les persones treballadores, o els factors humans que influeixen en la conducció, entre altres. Un altre tipus de formació a oferir, és aquella destinada a aprendre a conduir de manera segura i/o defensiva (aprendre a anticipar-se a les situacions de perill), especialment recomanada per als conductors professionals.
- Campanyes de conscienciació. De forma periòdica, és recomanable fer arribar informació que fomenti el bon comportament al volant, lliurant cartells i tríptics amb recomanacions, o instaurant de manera anual la setmana de la mobilitat, que a nivell europeu se celebra durant el mes de setembre.
- Programa de canvi d'actituds. Implementar programes mitjançant els quals s'analitzin les actituds de la plantilla davant el volant. D'aquesta manera, es poden detectar aquelles que no comporten comportaments segurs i conscienciar-la per a fomentar el canvi.
- Mesures enfocades a l'organització del treball. Es poden flexibilitzar els horaris d'entrada i sortida per a evitar les hores punta de circulació, o instaurar la jornada intensiva o el teletreball per a disminuir i/o evitar desplaçaments, que són mesures organitzatives que eviten l'exposició al risc laboral vial.
- Organització de la càrrega de treball. El volum de càrrega de treball i el temps establert per a dur-lo a terme, incideix directament sobre els factors de risc en la conducció, com per exemple l'estrès, la fatiga o l'excés de velocitat. Per això, és recomanable que en l'avaluació de la càrrega de treball es tinguin en compte els terminis de lliurament, temps d'espera de càrrega i descàrrega, i temps de descans en llargs recorreguts.
- Reduir l'ús del vehicle privat. Fomentar entre la plantilla l'ús del transport públic, animar a les persones a què realitzin trajectes curts amb la bicicleta o el patinet, posar a la seva disposició un servei de llançadora (transport d'anada i de tornada des d'un mateix punt de partida i destí) o informar sobre la possibilitat de compartir vehicle amb altres persones.
- Desplaçaments durant la jornada laboral. Per a aquelles persones el treball de les quals implica haver de desplaçar-se habitualment, és recomanable tenir estipulades unes pautes d'actuació a l'hora de triar el mitjà de transport a utilitzar. Per exemple, utilitzant el tren o avió en distàncies superiors a 300km.
- Vehicles d'empresa. Comptar amb vehicles segurs realitzant revisions periòdiques, si pot ser més exhaustives que les estipulades pel fabricant. Comprovar que l'ús que es fa dels vehicles és adequat i en cas d'adquisició, procurar que compti amb l'última tecnologia en seguretat.
- Vies i rutes. Informar la plantilla sobre les rutes segures que existeixen en el trajecte a realitzar, les zones en les quals hi ha concentració de trànsit i aquells punts que han d'evitar-se a causa de la seva sinistralitat, així com les zones de descans disponibles en els seus trajectes.
- Estudis sobre els accidents. Per a aquells casos en els quals no ha estat possible evitar l'accident, realitzar diferents estudis que ens ajudin a analitzar els motius pels quals s'han produït, i, d'aquesta manera, actuar directament sobre ells. Alguns exemples són els estudis sobre els perfils de les persones treballadores i sobre els vehicles més accidentats.
- Realització d'un pla de mobilitat. Davant la necessitat de realitzar actuacions per a protegir la plantilla en matèria de seguretat laboral viària, és aconsellable elaborar un pla de mobilitat en el qual s'avaluïn els riscos i es proposin les mesures preventives que es considerin oportunes per a minimitzar-los.
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.