Anàlisi de la sinistralitat laboral en dones

Prevenció amb perspectiva de gènere

Amb motiu del dia internacional de la dona (8 de març) Egarsat amb l'objectiu que les dones aconsegueixin el benestar en tots els àmbits i en concret en el laboral, aposta per recordar la necessitat de considerar la prevenció de riscos laborals des de la perspectiva del gènere femení.

Per a això, és necessari tenir en compte els seus factors biològics, així com els factors contextuals sociolaborals en els quals es troben les dones treballadores, analitzant les diferents condicions en les quals es troben, i de la repercussió en la seva salut. Complementàriament, també cal analitzar la sinistralitat ocorreguda en aquest col·lectiu, atès que això és font d'informació imprescindible, per a establir la direcció i la prioritat de les mesures preventives a adoptar.

En aquest sentit, s'ha dut a terme un estudi descriptiu dels accidents soferts per les treballadores protegides per Egarsat l'any 2023, amb la finalitat de conèixer la magnitud dels accidents ocorreguts entre les dones, i poder assessorar les empreses en l'adopció d'actuacions preventives encaminades a fomentar la seva seguretat i salut laboral.

Tipologia dels accidentes de treball soferts per les dones

En el 2023, del total de persones protegides per Egarsat, les dones representen el 47,27%.

Al analitzar els accidents succeïts en el conjunt de treballadors de les empreses adherides s'observa, que el 48,66% dels accidents amb baixa i el 44,93% sense baixa van succeir entre el col·lectiu de dones. Aquestes dades es tradueixen en una incidència del 5.227 respecte al total de dones protegides i d'una incidència de 2.470 considerant la totalitat de persones protegides (dones i homes).

Examinant els accidents amb baixa (ATAB) s'extreu que el 76,42% van ocórrer en jornada laboral (69,42% en el centre de treball, 1,57% en un altre centre de treball i 5,42% en missió) i el 23,58% in itinere (fig-.1).
El sector serveis és on es van produir major percentatge de ATAB, obtenint el 85,93%. Considerant la totalitat d'accidents amb baixa d'aquest sector, el 75,38% van succeir en jornada laboral.

Accidents de treball amb baixa en jornada laboral (ATAB-JL) segons característiques sociodemogràfiques de la treballadora

Les treballadores amb edat compresa entre 45 i 54 anys varen patir el major percentatge de ATAB en jornada laboral, assolint el 26,90% d’aquests, seguit del tram d’edat d’entre 35 a 44 anys amb un 23,57%.

Atenent l'antiguitat, les dones amb una antiguitat en l’empresa de 1 any a 5 anys varen patir el 40,46% dels ATAB -JL, seguides d’aquelles amb una antiguitat superior a 5 anys que van assolir el 27,73%.

Los ATAB -JL es van distribuir entre un total de 127 Codis Nacionals d'Ocupació (CNO). En analitzar les dades dels 3 amb un percentatge més alt, s'observa en primer lloc, el CNO 921 (personal de neteja d'oficines, hotels i altres establiments similars) amb un 10,78%, seguit del CNO 561 (auxiliars d'infermeria) amb un 7,06% i en tercer lloc el CNO 562 (tècniques auxiliars de farmàcia i emergències sanitàries i altres treballadores de les cures a les persones en serveis de salut) amb un 6,77%.

Descripció dels accidentes amb baixa en jornada laboral (ATAB-JL)

Considerant els 3 tipus de lesió més freqüents, com a resultat dels ATAB-JL, correspon en primer lloc a esquinços i torçades amb un 24,60%, seguit de les lesions superficials amb un 22,10% i en tercera posició altres tipus de dislocacions, esquinços i torçades amb un 17,43%.

Atenent les principals parts del cos que van resultar lesionades, en primer lloc, hi ha els dits de les mans amb un 12,21%, seguida de l'esquena amb un 10,96% i en tercer lloc el turmell amb un 8,86 %. Agrupant les lesions a zones del cos s'observa que el 28,18% es van produir en extremitats superiors, el 19,64% a extremitats inferiors, el 22,21% en la zona de l’esquena i el 29,97% resta de zones del cos.

En quan la forma de contacte, en primera posició es troben els sobreesforços físics sobre el sistema múscul-esquelètic que assoleixen un 31,92%, seguit de caiguda de la treballadora per cop sobre o contra un objecte amb un 21,26% i, en tercer lloc, el contacte amb agent material tallant: ganivet, fulla, etc. situant-se en un 5,63%.

Conclusions

De l'anàlisi se n'extreu que:

  • Pràcticament la meitat dels accidents amb baixa patits entre el personal per compte d'altri, varen ocórrer en el col·lectiu de dones. D'aquests, 3 de cada 4 van passar en jornada laboral, representant una incidència entre les dones del 3.990.
  • Analitzant el sector i l'ocupació, s'evidencia la segregació horitzontal, ja que és el de serveis i en professions considerades feminitzades, on es produeixen el percentatge més alt d'accidents en jornada laboral.
  • Entre els 35 anys i els 54 anys es van produir la meitat dels accidents amb baixa en jornada laboral, sent les lesions múscul-esquelètiques les més freqüents amb un 42,03%.
  • Aproximadament 1 de cada 3 accidents, va donar com a resultat lesions a les extremitats superiors.
  • Mateixes dades s'observen en quan la forma de contacte, ja que de nou un terç dels accidents van ser resultat d'un sobreesforç en el sistema múscul-esquelètic.

L'estudi d'aquestes variables atenent només les dones ofereix la possibilitat d'interpretar les dades des de la perspectiva de gènere, comprenent així la singularitat dels seus accidents, per poder posteriorment dur a terme les mesures preventives més adequades. En aquest sentit, Egarsat disposa del codi de bones pràctiques “Prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere” en el qual s'exposen les recomanacions a seguir per adoptar aquesta nova visió de manera més àmplia, tan necessària per garantir la salut i la seguretat de les persones treballadores.

Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.