El passat 1 de gener de 2024 va entrar en vigor del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions, en el qual es regula la inclusió de l’alumnat que realitza pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació, en el sistema de la Seguretat Social.
En ell es recull l'obligatorietat per part de l'empresa, de donar d'alta en el sistema de la Seguretat Social a tot el personal becari que realitzi pràctiques, siguin aquestes remunerades o no. Ara bé, com afecta aquest canvi en el que a la normativa de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) es refereix?
Segons el decret, el personal becari tan sols s'assimila al personal treballador per compte d'altri, en quant a la inclusió al Règim General de la Seguretat Social, per això, no li és aplicable la normativa de PRL. No obstant això, cal tenir en compte uns certs aspectes.
Consideracions a tenir en compte en l'aplicació de la normativa de PRL:
- En programes de formació de batxillerat, formació professional i universitaris: l'alumnat no té consideració de persona treballadora per compte d'altri, per això no se li aplica la legislació laboral.
Segons l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, “l'alumnat té dret a rebre per part de l'entitat col·laboradora, la informació de la normativa de seguretat i prevenció de riscos laborals i l'obligació de respectar les normes de funcionament, seguretat i prevenció de riscos laborals. Li correspon al tutor de les pràctiques del centre docent, fomentar que l'alumnat segueixi les normes de seguretat i salut laboral. I a la persona responsable de la formació de l'alumne, a garantir el cumpliment de les normes de seguretat i salut laboral del centre on es desenvolupen les pràctiques.” Així mateix, es recomana que se'ls apliquin les mateixes mesures establertes que a la resta de la plantilla.
- En estadis formatius duals:
-
- Estadi formatiu amb contracte laboral: l'alumnat és considerat com a persona treballadora per compte d'altri, per tant, l'empresa ha de complir la normativa de PRL, en matèria de formació i informació de seguretat i salut laboral. Així mateix, si algun estudiant en l'estadi formatiu fos menor d'edat, se li ha d'aplicar la normativa laboral i de PRL específica en relació a menors de 18 anys.
- Estadi formatiu exclusivament acadèmic (persona becada): l'empresa té l'obligació de donar-lo d'alta en la Seguretat Social, però no se li aplica la normativa de PRL, dons, s'assimila a persona treballadora per compte d'altri tan sols en relació a la seva inclusió en el Règim General de la Seguretat Social.
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.