En els últims mesos s'han vingut suscitant dubtes en la comunicació de les altes i baixes successives intermèdies a què es refereix l'article 5 de l'Ordre de 30 de maig de 1991 per la qual es dóna nova regulació als sistemes especials de fruites i hortalisses i indústria de conserves vegetals, dins del règim general de la Seguretat Social.
Donat que aquests dubtes porten causa de la interpretació donada a l'article 5 abans referit, s'entén necessari que la Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social en virtut de la competència que li atribueix l'article 7 o) del Reial decret 903/2018, de 20 de juliol, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, aprovi el present criteri.
L'article 5 de l'Ordre de 30 de maig de 1991 regula les especialitats que regeixen en matèria d'afiliació, altes i baixes en els sistemes especials de fruites i hortalisses i indústria de conserves vegetals, especialitats que esdevenen del propi àmbit personal d'aplicació d'aquests sistemes especials, que com assenyala l'article 2 de la mateixa ordre, es refereix a treballadors que realitzin la seva activitat “de manera intermitent o cíclica”.
Partint de la premissa que aquests treballadors no realitzen la seva activitat durant tot l'any, l'article 4 disposa que “les activitats de les empreses a les quals són aplicable els sistemes especials regulats en la present disposició es configuraran en campanyes que s'iniciaran l'1 de gener, finalitzant el 31 de desembre de cada any”. Per part seva, els apartats 2 i 3 de l'article 5 determinen la forma i termini per a comunicar les altes inicials i baixes definitives per a cada campanya, que d'acord amb l'article 4 van des de l'1 de gener al 31 de desembre de cada any.
A més d'aquesta obligació de comunicar l'alta inicial i la baixa definitiva cada campanya, l'apartat 4 del mateix article 5 imposa l'obligació de comunicar les altes i baixes successives intermèdies entre l'alta inicial i la baixa definitiva dels treballadors en la forma i termini establerts.
Així, no hi ha dubte que s'imposen als empresaris dues obligacions de comunicació diferenciades:
- La comunicació de l'alta inicial i la baixa definitiva coincidint amb l'inici i fi de cada campanya.
- La comunicació de les altes i baixes successives intermèdies, desprenent-se dels models que figuren com a annexos a l'Ordre de 30 de maig de 1991, que es refereix exclusivament a treballadors fixes discontinus, ja que els treballadors contractats sota aquesta modalitat contractual no tenen certesa de les dates en les quals seran cridats per a prestar serveis, conforme disposa l'article 16 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.
La norma és clara quant a què ha d'entendre's per alta inicial i baixa definitiva, però no ho és tant respecte de les altes i baixes successives intermèdies, que segons el parer d'aquest Centre Directiu han de correspondre's amb la prestació efectiva de serveis d'aquells treballadors que tingui subscrit un contracte de treball fix discontinu, és a dir, l'alta haurà de coincidir amb la data d'efectes de la crida a què es refereix l'apartat 2 de l'article 16 de l'Estatut dels Treballadors i la baixa amb la data de finalització efectiva d'aquesta crida.
Terminis de comunicació
Altes i baixes d'inici i fi de campanya
Les altes i baixes d'inici i finalització de campanya, s'hauran de comunicar, per l'empresari, en el termini màxim de cinc dies naturals, comptats a partir de la iniciació o cessament en el treball, mitjançant document referit a la totalitat dels treballadors afectats.
Les altes d'inici de campanya es podran presentar a través de mitjans informàtics, electrònics o telemàtics (Sistema Red). No així, les altes i baixes successives dins de la campanya, ni la baixa definitiva.
Altes i baixes successives de campanya
Les altes i baixes successives intermèdies entre l'alta d'inici de campanya i la baixa de finalització, haurà de comunicar-les l'empresari, abans de la finalització del mes següent en el que s'haguessin produït, mitjançant document referit a la totalitat dels treballadors afectats.