L’objectiu principal de la prevenció de riscos laborals és promoure la seguretat i salut de les persones treballadores. Amb el propòsit de millorar les condicions de treball, administracions públiques i empreses, destinen tot tipus de recursos. Així i tot, els accidents laborals continuen produint-se, comportant pèrdues econòmiques, socials i, per sobre de tot, personals. Egarsat, amb l’ànim d’ajudar les empreses a reduir la seva sinistralitat, ha elaborat el present “procediment preventiu davant accidents de treball“, on s’exposen els principals aspectes a considerar per part d’aquelles persones amb responsabilitats en prevenció de riscos laborals en les seves empreses, que vulguin abordar un procés intern per evitar i/o disminuir el nombre d’accidents:
1. Implantar un programa de reducció de la sinistralitat. Les accions preventives per a reduir la sinistralitat no han de ser aïllades i puntuals en el temps, sinó que han de planejar-se i integrar-se en un programa on s’exposin les actuacions a realitzar. Aquest programa ha de contemplar mesures com les que s’exposen a continuació.
2. Establir els qui intervenen en la recerca d’un accident de treball. La recerca de l’accident, és un procés que s’inicia amb la descripció dels fets in situ i acaba amb la implantació i seguiment de les mesures correctores.L’empresa ha d’establir i informar qui són les persones que intervenen en aquest procés. És essencial que la persona lesionada (juntament amb els seus responsables, delegats de prevenció i/o del tècnic de prevenció, etc.), intervingui activament en tot el procés de la recerca, més enllà de la fase inicial de descripció dels fets, com és habitual. La seva intervenció en la decisió i implantació de les mesures a adoptar és fonamental per a evitar que es repeteixi l’accident.
3. Analitzar les recerques d’accidents i incidents. Es tracta de recopilar totes les investigacions dels accidents, amb i sense baixa, així com els successos potencialment lesius, d’un període determinat, per a detectar similituds o coincidències entre elles (mateixos llocs de treball, semblants o iguals causes, etc.). L’objectiu és comprendre el motiu pel qual es reitera un accident, implantant noves mesures que reforcin a les establertes en el seu moment en cadascuna de les investigacions.
4. Detectar persones treballadores que hagin sofert més d’un accident. En analitzar els accidents soferts d’un període determinat, poden detectar-se persones que s’han accidentat en més d’una ocasió. És important esbrinar la raó d’això, valorant si es deriva d’una falta de coneixements o formació, distraccions, desconeixement del procediment de treball, etc., per a posteriorment establir accions dirigides a aquestes persones reincidents, evitant així que tornin a lesionar-se.
5. Planejar visites d’inspecció ocular. Consisteix a realitzar visites als diferents llocs de treball de l’empresa amb l’objectiu d’observar aspectes com la manera en què fan les tasques, l’estat de la maquinària, o si s’utilitzen adequadament els equips de protecció. L’objectiu és recaptar la informació necessària per a poder implantar mesures que evitin accidents de treball.Aquestes inspeccions oculars han de ser efectuades per la persona que gestioni la prevenció de riscos laborals i per la línia de comandament intermèdia, responsable que els seus equips treballin de manera segura. En observar alguna incidència, aquesta es registra i es comunica a la persona que l’ha comès, perquè no torni a ocórrer. Si l’anomalia detectada està relacionada amb les instal·lacions i/o maquinària, s’ha de notificar a l’equip responsable perquè sigui solucionada.
6. Constituir una comissió de seguiment de les mesures correctores implantades. Crear un grup de treball encarregat de realitzar el seguiment de les mesures correctores establertes en les recerques dels accidents. El seu objectiu, a més de verificar si s’ha dut a terme la seva implantació, és la de valorar la seva efectivitat en la reducció dels accidents de treball. Una altra de les seves funcions, és la de proposar mesures després de la detecció de les incidències observades en les visites d’inspecció ocular.
7. Analitzar els informes de sinistralitat. Els estudis d’accidentabilitat són una valuosa eina per a comprovar, d’una forma holística, la tipologia d’accidents soferts en l’empresa i aplicar mesures concordes a això. A fi d’obtenir una visió global, es recomana que l’informe comprengui com a mínim l’estudi d’un any.
8. Revisar l’avaluació de riscos davant un accident laboral. Un accident de treball posa en evidència l’existència d’un risc no controlat. A més de realitzar la recerca de l’accident, ha de revisar-se l’avaluació de riscos laborals, per a analitzar si el risc pel qual s’ha produït està contemplat en ella. De no ser considerat, s’inclou i avalua. En el supòsit que consti, s’ha de verificar la implantació de la mesura preventiva establerta en el seu moment per a eliminar o reduir el risc, així com el seu grau d’efectivitat.
9. Realitzar sessions formatives sobre la percepció del risc. L’ésser humà està constantment fent estimacions dels riscos que li envolten. D’una banda, valora la probabilitat de patir un accident i, per l’altre, el grau d’afectació en la seva salut, si aquest es produís. A conseqüència d’aquest procés mental es protegeix més o menys en funció del vulnerable que se senti. És necessari realitzar accions formatives per a explicar aquest procés, explicant els biaixos de percepció del risc que creguin una falsa sensació de control de la situació pel que la persona adopta una conducta arriscada que li pot conduir a sofrir un accident.
10. Realitzar sessions informatives sobre les conseqüències de les distraccions. Els accidents ocorren per diverses causes, entre elles, les degudes a distraccions i/o descuits per part de la persona treballadora. La realització de sessions informatives en les quals s’exposin recomanacions per a treballar de forma concentrada, ajuda a evitar així accidents.