Des de l'instant en el qual naixem, és condició inherent de l'ésser humà la cerca de la felicitat. Entesa, potser en un inici de la vida, com un plaer satisfet, després de satisfer una necessitat fisiològica, per a posteriorment ser compresa com un estat subjectiu de benestar aconseguit després de complir els seus desitjos i objectius plantejats.
En aquest estat, les persones són capaces de “fer front als moments d'estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, poder aprendre i treballar adequadament i contribuir a la millora de la seva comunitat” (OMS) i per descomptat augmentar la seva creativitat i productivitat en totes les seves esferes, inclosa la laboral.
La persona que gaudeix d'aquest estat de benestar, se sent bé amb si mateixa, amb un sentir i pensar positiu, on les expectatives i els assoliments es troben equilibrats, sent capaç d'afrontar amb èxit les demandes personals i laborals diàries de manera productiva i enriquidora. Aquest estat implica un equilibri entre les emocions, els pensaments i les conductes adoptades.
Les organitzacions, cada dia més conscients d'això, duen a terme accions per a promocionar la salut psicològica del seu personal, sent això un argument diferenciador per a la retenció del talent, comptant així amb persones amb bona salut mental, capaces de respondre de manera positiva i resolutiva davant les demandes laborals, redundant en resultats positius per a l'empresa.
En aquest sentit, ha de contemplar-se la prevenció de riscos laborals com una potent eina per a, no sols protegir, sinó també millorar la salut mental de les treballadores i dels treballadors. Una profunda comprensió de les condicions psicosocials presents en els llocs de treball, és essencial per a aconseguir eliminar aquelles que puguin soscavar la salut psicològica i a la vegada, potenciar les que generin benestar psicològic.
Al respecte Egarsat, ha elaborat el codi de bones pràctiques Promoció del benestar psicosocial en el treball. Un manual que pretén ajudar a comprendre que són els factors psicosocials.
En ell es defineixen, de manera clara que aquests han d'entendre's com les característiques de les condicions de treball, vinculades amb les relacions interpersonals i amb l'organització del treball (el seu contingut, el mode en com es fan les tasques, etc.). I que, per a garantir la salut psicològica de les persones, ha d'evitar-se que els factors psicosocials es converteixin en factors de risc laboral, en condicions disfuncionals, deficients o adverses perquè no adquireixin, llavors la probabilitat d'afectar negativament la salut mental, emocional i social de les persones.
A més, s'exposa de manera concisa i ordenada, els principals factors psicosocials, acompanyant-los d'un total de 34 possibles accions preventives organitzacionals a implementar per a garantir les condicions de treball òptimes per a gestar el benestar psicològic de les persones en el si de l'empresa.
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.