“Connecta't millor”
Com ens desplacem als nostres llocs de treball?
La celebració anual de la Setmana Europea de la Mobilitat brinda un espai de reflexió sobre la importància de moure’s de la manera més sostenible possible fomentant l’ús de transport públic, bicicleta o fins i tot caminant.
Aquest 2022 el lema escollit, “connecta’t millor” adquireix una consideració especial. Després de mesos confinats, amb limitacions de mobilitat, el desig de sortir al carrer i de relacionar-nos els uns amb els altres ha estat més gran. Volem visitar familiars, passar bons moments amb els nostres amics i anar a treballar i relacionar-nos amb els nostres companys de feina. I, per això, necessàriament ens hem de moure. La nostra responsabilitat envers el nostre entorn recau en fer-ho de la millor manera per no comprometre els recursos disponibles.
Les persones hem de prendre la decisió de com desplaçar-nos, triant entre una sèrie d’alternatives que, a la nostra societat, venen marcades en gran mesura per les accions que impulsen els nostres responsables polítics.
En aquest marc, convidem a les empreses a fer l’exercici de preguntar-se, en quina mesura poden contribuir en la manera en que es trasllada el personal al seu lloc de treball. A priori, pot semblar que és una situació que només depèn de la decisió personal de cada empleat i les seves opcions, i que poc poden fer aquestes. Per contra, el seu paper rau en la seva capacitat per ampliar el ventall d’opcions en quant a les modalitats de desplaçament per arribar a les instal·lacions. Per això, és imprescindible analitzar en primer lloc, com es desplaça la seva plantilla i el motiu pel qual escull una manera o altra de desplaçar-se.

Si ets empresari o responsable de recursos humans o prevenció de riscos laborals i vols conèixer com es desplacen les persones de la teva organització, us oferim el qüestionari sobre desplaçaments in itinere, elaborat per Egarsat, que us serà de gran utilitat.
A continuació, t’exposem alguns dels motius pels quals les persones opten pel vehicle privat per anar o tornar de la feina, a més de les accions que es poden posar en funcionament, per estudiar alternatives més sostenibles en la teva empresa:
- Ús del vehicle privat pel fet que l’horari d’entrada i sortida no concorda amb el del transport públic. Fomentar el transport públic implantant una gestió d’horaris flexibles, ampliant les hores d’entrada i de sortida, ajudant així a acoblar els dos horaris, el laboral amb els mitjans de transport públic.
- Baix ús de bicicleta i/o patinet elèctric per manca d’estacionament d’aquests vehicles. En aquest sentit, habilitar espais on poder deixar les bicicletes i/o patinets elèctrics en fomentaria l’ús.
- Ús de cotxe per l’autonomia que proporciona. Algunes persones treballadores prefereixen el vehicle privat per la independència que els hi proporciona. En aquesta situació, les mesures poden encaminar-se a sensibilitzar sobre els beneficis d’utilitzar el transport públic (més tranquil·litat per donat que no es presta atenció al trànsit, més econòmic, etc.) i si tot i així hi ha persistència en el seu ús, informar sobre la possibilitat de compartir vehicle entre les persones empleades, impulsant i gestionant la comunicació interna per a la seva consecució.
Les empreses tenen la possibilitat d’actuar com a agents actius en el foment d’una mobilitat sostenible duent a terme accions com les descrites anteriorment. A més del qüestionari esmentat, Egarsat disposa de la Guia Pràctica per elaborar un Pla de Mobilitat, amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament i la implementació del pla des de la perspectiva de la sostenibilitat i seguretat i salut dels treballadors i treballadores.
No oblidis descarregar aquí el “Qüestionari sobre desplaçaments in itinere”
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.
Sensibilitzats amb les bones pràctiques en prevenció, et recomanem veure aquest vídeo: