L'objectiu principal de la prevenció de riscos laborals és promoure la seguretat i salut de les persones treballadores. Amb el propòsit de millorar les condicions de treball, administracions públiques i empreses, destinen tot tipus de recursos. Així i tot, les contingències professionals continuen produint-se, comportant pèrdues econòmiques, socials i, per sobre de tot, personals.Egarsat, amb l'ànim d'ajudar les empreses a reduir la seva sinistralitat, ha elaborat el present "procediment preventiu davant trastorns múscul-esquelètics", on s'exposen els principals aspectes a considerar per part d'aquelles persones amb responsabilitats en prevenció de riscos laborals en les seves empreses, que vulguin abordar un procés intern per a evitar-los i/o disminuir-los:
1. Revisar els factors de risc que originen els trastorns múscul-esquelètics (TME). En concret, han d'analitzar-se:
- Factors físics: relacionats amb les forces i els moviments a realitzar, les postures adoptades i l'exposició a vibracions en el treball, tant en entorns freds com càlids.
- Factors organitzatius i psicosocials: relacionats amb el nivell d'exigència, control i autonomia sobre les tasques, i la insatisfacció laboral.
- Factors individuals: com poden ser el gènere, historial mèdic, edat i característiques físiques.
2. Avaluació de les condicions de treball. Quan es detecten TME en la plantilla, s'ha de realitzar una avaluació de les condicions de treball. Existeixen diversos mètodes ergonòmics d'avaluació de les condicions de treball relacionades amb la manipulació de càrregues, les postures forçades i els moviments repetitius que poden provocar TME:
- Postures forçades: mètode OWAS, mètode RULA, etc.
- Manipulació de càrregues: mètode G-INSHT, mètode NIOSH, etc.
- Moviments repetitius: mètode OCRA, mètode ERGO, etc.
3. Avaluació dels sistemes de treball. Si els resultats obtinguts a través dels mètodes d'avaluació, indiquen l'existència d'un risc de TME, hauran de determinar-se accions encaminades a la millora dels sistemes de treball tenint en compte els següents aspectes:
- Organitzatius del treball.
- Disseny ergonòmic del lloc de treball.
- Equips de treball i màquines.
4. Implantar un programa genèric de prevenció de trastorns múscul-esquelètics. El programa ha de contemplar mesures preventives dirigides a eliminar o minimitzar els TME com ara:
- Formar i informar la plantilla sobre els riscos als quals estan exposats.
- Realitzar una vigilància específica de la salut.
- Adequar les condicions de treball a les característiques de les persones.
- Promocionar estils de vida saludables.
- Implementar programes d'exercicis d'estirament i de reforç muscular. Realitzar exercicis d'estirament abans de començar a treballar i durant la jornada aprofitant els períodes de descans, o en el moment en el qual comencem a notar sobrecàrrega localitzada.
- Fomentar les pauses actives, evitant realitzar els descansos asseguts o mirant el mòbil, aprofitar el temps de descans per a realitzar algun exercici o estirament, o fer petits passejos en la mesura que sigui possible.
- Mecanitzar processos per a realitzar la mobilització de càrregues, moviments repetitius, etc.
- Revisar aspectes ergonòmics del lloc de treball (per a treball dempeus o asseguts).
5. Implantar un programa específic de prevenció de trastorns múscul-esquelètics derivats de la manipulació manual de càrregues. El programa ha de contemplar:
- Mesures tècniques: utilitzar ajudes mecàniques com a cintes transportadores, polispastos, taules hidràuliques, carretons, carros, etc.
- Mesures organitzatives: rotació de les persones treballadores, pauses adequades i intercalar activitats més pesades amb altres més lleugeres.
- Informatives i organitzatives: sobre els riscos, formació sobre l'ús dels equips i tècniques correctes de manipulació de càrregues.
6. Implantar un programa específic de prevenció de trastorns múscul-esquelètics derivats de postures forçades. El programa ha de contemplar:
- Adaptar el lloc de treball a la persona i no al contrari, millorant la ubicació d'aquesta, per a evitar inclinacions del cap i del tronc, fer girs o moviments laterals, situant els plans de treball segons les activitats a realitzar per a fer-los més accessibles, millorant les postures i possibilitant els canvis de postura.
- Intercalar diferents tasques que requereixin moviments i postures diferents per a no sobrecarregar sempre els mateixos músculs.
- Girar a les persones per a reduir el temps d'exposició.
- Flexibilitzar horaris sempre que sigui possible.
- Establir pauses per a descansar.
- Organitzar el treball per a evitar la repetició de tasques.
7. Implantar un programa específic de prevenció de trastorns múscul-esquelètics derivats de moviments repetitius. El programa ha de contemplar:
- Mesures tècniques: redisseny del lloc de treball des d'un punt de vista ergonòmic.
- Mecanització dels llocs de treball per a reduir l'esforç físic del treballador.
- Millorar la distribució del lloc de treball.
- Equips i eines adequades a la tasca.
- Eines no vibrants.
- Reduir les exigències físiques del treball.
- Mesures organitzatives: destinades a evitar els treballs repetitius, realitzar pauses periòdiques per a aconseguir la recuperació muscular, així com establir la rotació de tasques per a fer treballar a diferents grups musculars i reduir la monotonia.
- Dissenyar nous mètodes de treball, per a minimitzar els riscos.
- Diversificar les tasques del lloc.
- Establir pauses periòdiques.
- Rotació dels llocs de treball.
- Formar sobre les conseqüències en la salut dels moviments repetitius i com evitar-les o reduir-les.
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.