Consells per mantenir una actitud positiva

El tercer dilluns del mes de gener se celebra l’anomenat Blue Monday o, el que és el mateix, el dia més trist de l’any. En aixecar-nos al matí el despertador ens recorda que ens trobem davant el primer dia de la setmana, fet que provoca que una combinació de mandra i tristesa ens envaeixi. Si al fet de ser dilluns li sumem que es tracta del temut Blue Monday, és probable que certa sensació de descoratjament ens assalti i ens acompanyi al llarg de la jornada laboral.

Els orígens del Blue Monday es remunten a 2005 quan Cliff Arnal, professor adjunt a la Universitat de Cardiff, va col·laborar amb l’agència de viatges Sky Travel per esbrinar quin dia era el més trist de l’any. L’objectiu era ajudar a l’agència a predir quin dia se sentien més melancòliques les persones i, per tant, més predisposades a reservar vacances d’estiu per sentir la felicitat i il·lusió necessària de nou.

Segons l’expert, la sensació de tristesa característica del Blue Monday és la suma de variables com el temps hivernal, l’escassetat de llum pels dies més curts, la depressió després de les vacances de nadal, els deutes adquirits arran de despeses nadalenques, l’abandonament de propòsits adquirits l’any nou i, fins i tot, el propi fet de ser dilluns. Davant aquestes variables, és possible que aparegui la necessitat de fer coses per canviar la nostra vida sense saber on trobar la motivació per a això.

Si bé són certes part d’aquestes teories, també ho és que cadascun de nosaltres tenim l’oportunitat de decidir si volem deixar-nos dur per aquest dilluns trist o fer d’aquest un nou dia ple d’oportunitats. Començar la setmana amb millor ànim, amb ment positiva i ganes de fer front nous reptes dependrà de nosaltres mateixos. El únic fet de triar ja és un pas positiu que ens allunya d’aquest dilluns i ens acosta a un nou dilluns, a un New Monday ple d’oportunitats.

“Treballa de manera que esperis el dilluns al matí” Swami Parthasarathy
  • Organitza la teva agenda: a nivell laboral, organitza totes les tasques a desenvolupar durant la setmana aconseguint acabar els projectes amb major èxit i menys estrès. Tenir un bon pla, canviarà la teva manera de veure els dilluns.

  • Cerca nous projectes: el dilluns és un dia idoni per plantejar-se les petites metes que vols aconseguir durant la setmana, convertint-se en el motor de la teva motivació diària. Treballar per assolir objectius contribueix a millorar l’autodeterminació i la confiança en tu mateix a través de la consecució d’objectius.

  • Activa el botó de l’optimisme: aguditza el teu sentit de l’humor i la teva predisposició davant qualsevol tasca que et disposis a fer, sobretot els dilluns. Les persones optimistes confien més en les seves qualitats que les persones pessimistes, i per això afronten el treball d’una manera més relaxada i eficient.

  • Enfoca’t en la solució: centra la teva energia en la solució i en els missatges que et generen satisfacció o alegria, en lloc de recrear-te en la tristesa o el malament que et trobes.

  • Planifica una activitat que t’il·lusioni: pots fer que els dilluns siguin més estimulants si saps que durant el dia hi ha alguna cosa pel que val la pena esperar. Per exemple, trobar temps per prendre un cafè amb un amic, planejar alguna activitat cap al final del dia, com sortir a córrer o anar al cinema, perquè encara tenim tota la setmana per davant per poder organitzar-nos.

  • Valora el positiu de l’hivern: reconforta’t pensant que les temperatures fredes et permeten gaudir de les xemeneies, les mantes al sofà, veure pel·lícules, els jocs de taula, la lectura, la xocolata o les fondues. La menor quantitat d’hores de sol respecte a l’estiu ens convida al recolliment, a la cura i la reflexió. Com diu John Seymour en el tractat d’autosuficiència “La vida en el camp” en l’apartat dedicat a l’hivern: “L’hivern és l’època de construir i reparar”. Per gaudir de les petites coses no és necessari esperar a les vacances.

“Començar la setmana no és difícil, depèn de l’actitud de cadascun”

Un canvi de perspectiva adoptant la idea que “no és el que vivim, sinó el que pensem del que vivim” és essencial per fer front la rutina diària.

Si has decidit que qualsevol situació és una oportunitat, recorda que l’haver intentat nous propòsits de canvi d’hàbits i no haver-ho aconseguit no és un fracàs. Les recaigudes formen part del procés. Segons el Model Transteòric del Canvi de Prochaska, tornar a intentar-ho no és tornar a partir de zero, sinó una nova oportunitat de canvi que ens permet aprendre de l’experiència i reconèixer el progrés realitzat.

Si t’has proposat realitzar activitat física, menjar de manera saludable, adquirir bons hàbits de somni o mantenir una vida socialment activa, el dilluns et permeten organitzar tota la setmana perquè puguis fer-ho. I, quan aconsegueixis fer tot això, veuràs que poc a poc desapareixeran aquestes ganes de fer alguna cosa amb la teva vida, pel simple motiu que ja ho estàs fent des del mateix moment que vas decidir que aquest dilluns seria un New Monday.

Equip de Gestió Preventiva

Direcció de Gestió del Mutualista