Cal tenir en consideració que la població amb diversitat d'origen no és un col·lectiu uniforme, la seva composició heterogènia comporta entendre la singularitat de cada cultura segons el país de procedència, que condiciona les actituds, costums i formes d'entendre i interpretar la realitat, factors que interactuen en el món laboral en el qual treballen.
A continuació, s'exposa les conclusions de l'anàlisi duta a terme sobre els accidents de treball (des d'ara AT) que han tingut lloc en treballadors amb diversitat d'origen amb la finalitat de poder conèixer millor com són, on es produeixen, en quins sectors d’activitat succeeixen, així com les característiques sociodemogràfiques d'aquests treballadors.
Els AT patits per treballadors amb diversitat d'origen representen el 14,21% de tots els AT que han tingut lloc en treballadors protegits per Egarsat en l'any 2020.
Nota: els càlculs realitzats en aquest informe són els corresponents a les dades analitzades que consten a les fonts d'informació que s’han tingut en compte en el moment de la seva realització, per la qual cosa pot haver petites variacions respecte a les dades presentades en informes similars corresponents a les contingències professionals de 2019.
Com són els accidents de treball que han tingut lloc en treballadors amb diversitat d’origen?
El 61,03% d'aquests AT van cursar amb baixa mèdica.
Pràcticament la totalitat dels AT, el 95,47%, han tingut lloc a treballadors en règim de cotització per compte aliè.
Respecte a la localització de l'AT, el 86,89% han tingut lloc al centre de treball, el 6,41% corresponen a in itinere, el 3,39% han esdevingut en un altre centre de treball i el 3,31% correspon a AT In Missió.
En relació a la gravetat dels AT, gairebé tots són accidents lleus (99,67%). Els AT greus representen un 0,29% i els mortals un 0,04%.
Les principals activitats en les quals desenvolupen la seva activitat els treballadors accidentats són en la construcció especialitzada (CNAE 43) amb un 12,87%, seguit de la indústria de l'alimentació (CNAE 10) amb un 9,23% i en tercer lloc en la construcció d'edificis (CNAE 41) amb un 8,13%. Quan s'analitzen de forma separada els AT amb baixa i els sense baixa també s'observa que les tres principals activitats corresponen a aquests tres sectors d'activitat amb percentatges molt similars.
A l'analitzar la mida de les empreses en les que han tingut lloc els AT corresponents a treballadors per compte aliè, es posa de manifest que gairebé la meitat han esdevingut en treballadors d'empreses de 50 o més empleats (45,83%).
Pel que fa a les característiques sociodemogràfiques dels treballadors, cal assenyalar que el 77,33% eren homes. En relació a l'edat, el 34,95% tenien una edat entre els 35 i els 44 anys. Quan es té en consideració l'antiguitat del treballador, s'observa que el 51,16% té una antiguitat d'1 a 5 anys.
En relació als principals tipus de lesió com a resultat dels AT, assenyalar que quan es tracta dels AT amb baixa corresponen a esquinços i torçades (21,35%), lesions superficials (19,81%) i ferides obertes (17, 80%). En canvi, quan s'analitzen els AT sense baixa la lesió més freqüent correspon a lesions superficials (43,50%), seguida d'esquinços i torçades (13,73%) i ferides obertes (12,79%).
Les principals formes de contacte dels AT amb baixa són sobreesforços físics sobre el sistema musculoesquelètic (25,62%), aixafades sobre o contra com a resultat d'una caiguda (20,17%) i els contactes amb un agent material tallant com els ganivets (10,36%). A l'analitzar quina és la forma de contacte més freqüent en els AT sense baixa, passa el mateix que amb els AT amb baixa, el major percentatge correspon a sobreesforços físics sobre el sistema musculoesquelètic però amb un percentatge més petit (15,51%), en canvi això no passa amb la segona i tercera forma de contacte més freqüent, en el qual correspon a contacte amb substàncies perilloses sobre o a través de la pell i ulls (8,60%) i xoc o cop contra un objecte projectat (8, 28%).
Pel que fa a l'agent material causant de les lesions que representa un major percentatge en els AT amb baixa, assenyalar que correspon a les càrregues manipulades a mà (7,18%), seguit de les superfícies en general (6,26%) i del contacte amb humans (5,88%).
Quan s'analitza quins llocs de treball ocupen els treballadors per compte aliè que han patit un AT amb baixa, s'observa que el més freqüent correspon a peons de les indústries manufactureres (CNO 970) amb un 8,71%, seguit de treballadors de la indústria de l'alimentació, begudes i tabac (CNO 770) amb un 8,08% i personal de neteja d'oficines, hotels i altres establiments similars (CNO 921) amb un 5,20%.
Contacta amb nosaltres a gestpreven@egarsat.es si vols demanar assessorament individualitzat en aquesta matèria.