Claus per adaptar-se adequadament al canvi horari

Amb l’objectiu d’aprofitar millor la llum solar i reduir el consum energètic, tan en primavera com a la tardor modifiquem l’hora oficial:

  • Primavera: a les 2:00h de la matinada, avancem el rellotge a les 3:00h.
  • Tardor: a les 3:00h de la matinada, retardem el rellotge a les 2:00h.

Una hora menys a les Canàries.

Aquest canvi provoca una alteració en el nostre rellotge biològic que pot tenir determinats efectes lleus sobre la salut (problemes de son, canvis en l’estat d’ànim, fatiga, empitjorament del rendiment, agreujament transitori de les migranyes...) i incidir de manera directa a la nostra activitat laboral.

Encara que la majoria de persones aconsegueixen compensar la nova situació en uns dies, és convenient seguir una sèrie de consells per adaptar-se adequadament al canvi horari i així reduir al màxim els possibles inconvenients.

  • Realitzar exercici físic moderat: la realització d’exercici físic contribueix a una millor adaptació al canvi al augmentar, entre altres, la concentració de serotonina, facilitadora de la son. És preferible fer-ho durant les primeres hores del dia i, en qualsevol cas, s’ha d’evitar abans d’anar a dormir.
  • Adaptar progressivament l’horari dels menjars i de son: és recomanable anar fent petits canvis graduals en l’horari dels menjars i en l’hora d’anar a dormir. Idealment, s’ha de començar uns dies abans del canvi horari, i anar introduït modificacions a poc a poc de 10-15 minuts cada dia, acostant-nos a l’hora nova.
  • Sopar lleuger: fer un sopar pesat abans d’anar a dormir pot impedir-nos conciliar la son. Menjar adequadament i de manera lleugera, pel contrari, ens ajudarà.
  • Evitar la migdiada: una altra bona mesura preventiva és evitar fer migdiada fins que se senti que el cos s’ha adaptat completament al nou horari de son. D’aquesta manera, afavorim el tenir més son a l’hora d’anar a dormir.
  • Evitar productes que tinguin efectes sobre la son: evitar, en la mesura del possible, el consum de begudes alcohòliques, cafè, te, i de tabac amb l’objectiu de facilitar al màxim l’adaptació natural al canvi.
  • Ús de dispositius amb llum blanca: utilitzar dispositius que emetin llum blanca com mòbils, tablets, etc, no ajuda a estimular la melatonina, essencial per a dormir. Per això, s’han d’evitar abans d’anar a dormir.