El Mentoring, una manera de retenir el talent

Actualment, són moltes les empreses interessades en el concepte "mentoring", conscients dels beneficis que aporta a la pròpia organització i als implicats en el procés, mentor i tutelat.

De forma senzilla, definim el mentoring com el procés a través del qual un treballador experimentat, mentor, ensenya, instrueix i guia a un altre treballador, tutelat, en el seu desenvolupament personal i professional.

L'organització ha de prestar atenció i interès en l'elecció del líder-mentor.

 

És molt important escollir bé el perfil de la persona que assumeix el rol de mentor i de tutelat. Per això, pot ser interessant definir a una persona de l'entitat com a coordinador. Amb la finalitat d'identificar els perfils més idonis per aquest tipus de programes i també per a fer el seguiment dels objectius establerts en el programa de mentoring. Tot això, sempre, avalat i recolzat per la direcció de l'empresa.

El mentor no cal que sigui el treballador de més edat, però sí algú sènior en l'àrea d'interès a tutoritzar. A més de la seva experiència i coneixement, és molt important que disposi de certes qualitats, com l'interès d'ajudar i voler comprometre's amb el procés. Així mateix, també ha de tenir una gran capacitat de comunicació i habilitats emocionals i socials, necessàries en la relació amb el seu tutelat.

Per altra banda, hi ha la figura del tutelat. Aquest ha de ser una persona àvida a aprendre i pro activa, ja que és l'actor actiu en aquesta relació. Els seus dots de comunicació han d'estar alineats amb les del seu mentor, aspecte necessari per a un bon funcionament d'aquest binomi.

El mentoring és una relació "viva" que avança i evoluciona per distintes fases. En el seu inici, es crea i s'estableix la relació entre 'mentor i tutelat'. Un espai necessari per a conèixer-se i així establir conjuntament els objectius del programa. En una segona fase, el tutelat es torna més actiu, doncs intenta arribar als objectius establerts per ambdues parts, acompanyat pel seu mentor. I, per últim, un cop assolides les fites, s'ha de dissoldre la relació com a tal (mentor i tutelat) evolucionant a una relació a la qual es considerin com a iguals.

Quins beneficis reporta el mentoring?

 

El mentoring implica nombrosos beneficis tant per a l'empresa com per al treballador. Tinguem en compte que l'organització es beneficia per a comptar amb un personal, mentors i tutelats, que han desenvolupat el seu potencial, tant en l'àmbit professional com en l'àmbit personal, i que aquesta situació, comporta una sèrie de beneficis:

  • Un bon clima organitzatiu que afavoreix l'augment de la motivació dels treballadors, major compromís amb l'empresa, etc.
  • Disminució del risc psicosocial.          
  • Augment de la productivitat i rendiment.       
  • Més adaptació als canvis en l'organització.     
  • Incideix directament en la creació d'una cultura preventiva integral en l'empresa.

Beneficis, que de forma paral·lela, comporten una retenció del talent, entesa com a conservació de persones amb alt potencial i altes competències dins de les nostres empreses.

Necessites ajuda?         

 

A Egarsat disposem d'un equip de Tècnics Superiors en PRL que poden assessorar-te en aspectes psicosocials. Contacta amb nosaltres a través del correu: gestpreven@egarsat.es