De la mateixa manera que l'arribada de la Revolució Industrial va suposar un abans i un després en el sistema productiu i en la forma de treballar, la Revolució Digital està suposant un canvi del paradigma, tant en l'estil de vida com en la relació entre empresa i treballador.
La Revolució Industrial es va desenvolupar principalment en fàbriques. El seu sistema jeràrquic es basava en una cadena de comandament rígida. No obstant això, amb la Revolució Digital, apareixen nous patrons de la mà de joves i emprenedors autònoms.
La irrupció dels denominats com a “natius digitals” ha fet arribar nous patrons en relació al treball:
- Model per objectius: Els joves ja han nascut en un món global interconnectat mitjançant Internet, on accedir als serveis sense necessitat d'estar present és possible, com per exemple: l'enviament d'una carta, la compra, o la mateixa declaració de la renda… Visió que porten a l'empresa, on el concepte del presencialisme no encaixa amb la seva forma ser.
- Major flexibilitat: Els avanços tecnològics ja sigui mitjançant dispositius mòbils, tauletes o ordinadors portàtils ofereixen la possibilitat de desenvolupar el treball allà on sigui. Els avanços tecnològics de l'Era Digital han alliberat als treballadors/es de limitacions tals com una ubicació o lloc fix al que anar. En les oficines, l'intercanvi d'informació ja no s'acostuma a realitzar físicament amb el lliurament de papers, sinó amb l'enviament de documents mitjançant correu electrònic, el traspàs d'informació amb un pendrive, etc.
- El temps per sobre dels diners: La tendència de motivació que més es realitzava per part de les empreses temps enrere eren els incentius econòmics. No obstant això, aquests han quedat rellevats per la possibilitat de conciliar la vida familiar, personal i laboral. Per tot això, ens trobem en una etapa en la que els beneficis socials proporcionats per les empreses defineixen el sentiment de pertinença en l'empresa i la motivació dels treballadors/es.
- Major autonomia i sistema basat en la productivitat: Els joves busquen una prevalença de la capacitat decisòria davant les accions completament supervisades per un cap controlador que vulgui saber tot en tot moment, com per exemple: llegir els correus electrònics abans d’enviar-los, figurar en còpia, idear horaris per a la presa de cafè o fins i tot per a anar al bany. Els joves volen treballs més àgils i flexibles, amb una certa autonomia per part del cap, on les dades es mesuren per consecució d'objectius, no per hores treballades. Si aconsegueixes els objectius, l'horari de treball i el lloc de treball són aspectes irrellevants.
- No lligar-se a un únic treball: La visió més clàssica del treball sempre havia estat entrar en una empresa i anar escalant en ella des del més baix fins al més alt o, simplement, voler estar sempre en la mateixa empresa. Els joves digitals tenen una visió diferent, volen controlar la seva pròpia destinació i evitar estar lligats a un compromís amb una empresa.
Les adaptacions i els canvis que estan realitzant les empreses més modernes per a adaptar-se als joves, entre altres grups d'interès, han estat:
- L'aparició del treball intel·ligent com a estratègia de negoci: Íntimament lligat al teletreball (el treball es trasllada de l'oficina al domicili particular). El treball intel·ligent o Smart Working és el següent pas, ja que transporta el treball a qualsevol lloc on es trobi el treballador/a.
- Directius i comandaments que, sota una perspectiva de líders i no de caps, permeten el desenvolupament d'una major autonomia dels treballadors: Donar un major apoderament als treballadors/es deixant clar quins són els resultats que s'esperen d'ells i no centrar-se en el mètode per a obtenir-los, recompensant les aptituds més proactives per part dels treballadors/es.
- Treball virtual: Adaptació de l'empresa a l'entorn més virtual proporcionant al treballador/a un sistema apte de connectivitat que permeti estalviar costos, com per exemple, no haver de desplaçar-se per a realitzar reunions sent substituïdes per videoconferències, reduint al mateix temps l'exposició a riscos in missió o in itinere.
- Vida privada i treball: Capacitat tant de l'empresa com del treballador/a a combinar tots dos aspectes, aportant una major conciliació de la vida familiar, personal i professional.
Aquests són alguns dels nous i més importants conceptes que proporcionen els joves de l'era digital en el món de l'empresa, per la qual cosa podem afirmar que la revolució cultural de l'era digital ja ha començat.