La prevenció de riscos laborals dels empleats de la llar

Tal com succeeix amb la resta de treballadors, els professionals domèstics estan exposats a certs riscos laborals inherents a la tasca que desenvolupen. Les caigudes a diferent i al mateix nivell, els cops i talls amb objectes o eines, els contactes tèrmics, els sobreesforços o el risc químic dels productes usats, són alguns dels exemples que s'han de tenir en compte, i sobre els quals cal treballar.

Normativa existent
La normativa en matèria de prevenció de riscos laborals pel que fa als empleats de la llar és un àmbit que encara té un ampli camí de desenvolupament. Això no obstant, l'article 3.4 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals fa una referència clau en l'àmbit de la prevenció de riscos en el sector del servei de la llar:

 "3.4. Aquesta Llei tampoc serà d'aplicació a la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar familiar. No obstant l'anterior, el titular de la llar familiar està obligat a tenir cura que la feina dels seus empleats es realitzi en les degudes condicions de seguretat i higiene".

Encara que en un primer moment s'especifica que als empleats de la llar no els afecta la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, més endavant, es posa en relleu la necessitat que l'ocupador o ocupadora garanteixi la seva salut mitjançant unes condicions de seguretat adequades, és a dir, el mateix que persegueix aquesta Llei.

Mesures preventives per a empleats de la llar
Per minimitzar els riscos a què estan exposats els treballadors de la llar, es poden aplicar diferents mesures preventives, entre les quals destaquen:

    • Fer servir escales o graons adequats, en funció de l'alçada a la qual s’hagi d’accedir o del tipus de tasca a realitzar.
    • No enfilar-se a objectes inestables com lleixes poc resistents, cadires, tamborets, mobles...
    • Fer servir calçat antilliscant amb taló tancat i amb propietats antiestàtiques.
    • Assegurar la neteja i l'ordre de la llar: no deixar cables solts i objectes a terra i en zones de pas ja que s’hi pot ensopegar.
    • Evitar trepitjar terres relliscosos.
    • Usar els estris de cuina adequats per a cada tasca, revisant-los sempre abans del seu ús: estat general, tall i mànecs. Si són estris mecànics, llegir amb deteniment les instruccions d'ús i manteniment.
    • Assegurar que les cambres d'emmagatzematge disposen del suficient espai i llum.
    • Assegurar les prestatgeries, que han de tenir la superfície i la resistència necessàries, segons els objectes a emmagatzemar. Els objectes més pesats cal emmagatzemar-los a les prestatgeries més baixes, evitant així la seva caiguda.
    • No emmagatzemar objectes voluminosos en zones de pas.
    • Procurar que tots els calaixos i portes d'armaris estiguin tancats durant la feina, per evitar cops i caiguda d'objectes.
    • Parar molta atenció a la temperatura que de les superfícies i aparells que puguin estar calents, com forns, cremadors, soles de planxa o eines elèctriques, i mai no netejar-los o tocar-los en aquest moment.
    • No omplir els recipients com olles o paelles fins dalt a l'hora de cuinar aliments.
    • Parar especial atenció al fregir aliments (en paelles i fregidora) o treure'ls del forn en placa o recipients.
    • No apagar oli en flames amb aigua.
  • Evitar transportar recipients calents o plens de líquids calents.
  • Els recipients calents cal tocar-los i retirar-los amb manyoples de protecció tèrmica.

Pel que fa als riscos químics i els sobreesforços als quals aquest col·lectiu està també exposat, a Egarsat hem elaborat dues publicacions amb consells i mesures que ajudaran a millorar la seva seguretat i salut laboral:

Fes clik a la imatge per descarregar els documents: