Superar la ‘síndrome d’abstinència’ al deixar de fumar

Per a aquelles persones que fumen, prendre la decisió de deixar el tabac no és senzill. La principal substància que contenen les cigarretes, la nicotina, és altament addictiva. Malgrat això, cal tenir molt present que la nicotina resulta molt nociva per al nostre organisme, i també perjudica les persones que ens envolten i no fumen: els fumadors passius.

El consum de tabac pot desencadenar afectacions com bronquitis cròniques, emfisema pulmonar, malalties coronaries, úlceres d’estomac i intestins i fins i tot, en els casos més greus, càncers com el de pulmó, boca, laringe, faringe o esòfag, a més de poder provocar una disminució de la visió de manera perifèrica i nocturna.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que, si no es redueixen els índex de tabaquisme actuals, l’any 2020 el tabaquisme serà el responsable de 10.000.000 de defuncions a nivell mundial, 60.000 en el cas d’Espanya, on es calcula que el 28% de la població és fumadora.

Per tot això, si fumes, és molt important que deixis de fer-ho l’abans possible. Tot i que els primers dies pot semblar més complicat, a causa de l’anomenada ‘síndrome d’abstinència’, els seus símptomes disminueixen al cap de poc temps i, amb això, les ganes i la necessitat de fumar.

Símptomes de l’abstinència derivats de la manca de nicotina en el cos

La nicotina és una droga que afecta moltes parts de l’organisme, entre les quals el cervell, que, amb el temps, s’acostumen a la substància. Per això, en el moment en què es deixa de fumar, hi ha un període en què el cos ha d’adaptar-se a la manca d’aquesta substància, durant el qual la persona fumadora experimenta el que es coneix com la ‘síndrome d’abstinència’.

No són més que una sèrie de senyals que indiquen que el nostre cos s’està adequant a la nova situació i que, tot i que en alguns casos poden no resultar massa agradables, en cap cas són perjudicials per a la nostra salut.

La durada d’aquests símptomes pot ser des d’un parell de dies a unes quantes setmanes. Cal tenir molt clar, doncs, que es tracta de quelcom temporal. Per tal de superar aquesta primera fase, és important reconèixer aquestes senyals, d’entre els quals destaquen:

 • Dificultat per conciliar el son
 • Canvis d’humor
 • Sensació d’inquietud i nerviosisme
 • Augment de la gana
 • Disminució de la freqüència cardíaca

Com podem alleujar la síndrome d’abstinència?
Tot i que hi ha ajudes farmacològiques que poden ajudar-nos a controlar els símptomes derivats de deixar el consum de tabac, hi ha una sèrie de pautes que podem dur a terme amb l’objectiu de minimitzar-los de manera natural:

 • Fer desaparèixer del nostre voltant i de casa tot allò relacionat amb el tabac (cendrers, encenedors, mistos, etc.).
 • Iniciar una rutina d’exercicis físics, que ens farà augmentar el nostre cansament i ens permetrà alliberant-nos de l’angoixa.
 • Augmentar la ingesta d’aigua, amb la qual cosa ajudarem el nostre cos a eliminar la nicotina més ràpidament.
 • Trencar hàbits lligats amb tabac, especialment durant els primers dies (prendre cafè, fer sobretaula, etc.).
 • Evitar llocs on estigui permès fumar (terrasses, zones de fumadors, etc.).
 • Canviar de rutina. Quan sentim la necessitat d’encendre’ns una cigarreta, és bo deixar ràpidament el que estem fent i fer una cosa diferent, fins que al cap d’1 o 2 minuts, l’ansietat hagi disminuït.
 • Proposar-nos un objectiu diari: ‘avui no fumaré’, i compensar-nos una vegada l’haguem aconseguit.
 • Calcular el diners que estalviem i reservar-los per un mateix, per premiar el nostre esforç (un fumador gasta, de mitjana, la gens menyspreable quantitat de 1.350 euros l’any).

Intenta tenir present, en tot moment, que aquesta simptomatologia és temporal i que s’anirà reduint progressivament. La determinació i la voluntat són molt importants!