Endur-te el menjar en tupper s’ha convertit en un hàbit cada vegada més freqüent a la rutina de moltes persones, especialment d’aquelles que per motius laborals no poden menjar des de la comoditat de les seves llars. Els horaris de feina, la manca de temps, les presses o l’estrès fan que molts empleats deixin a una banda la seva dieta a la feina.
El mètode del plat
El “mètode del plat” consisteix a dividir i organitzar els aliments de manera visual respectant les proporcions nutricionalment recomanades. Així mateix, permet incloure d’una forma visual tots els ingredients necessaris per realitzar un menjar complet, variat i saludable.

- La meitat del plat ha de contenir verdures i hortalisses, ja siguin crues o cuites.
- Un quart del plat d’hidrats de carboni: cereals, llegums o patates.
- Un quart del plat de proteïnes: peix, carn o ou.
- Tres peces de fruita al dia, preferiblement de temporada. També pots cuinar-les al forn o en conserva.
- L’aigua com a beguda principal. Evita el consum de begudes ensucrades, alcohòliques o amb cafeïna.
- Esmorzar i berenar: peça de fruita, iogurt natural, torrada integral o formatge batut.
- Afegeix lactis, oli d’oliva i fruita seca.
Recomanacions per menjar de tupper de manera saludable i segura
Planificació
La planificació és fonamental perquè la dieta sigui variada i s’ajusti a les teves necessitats nutricionals. Dissenya menús sans i equilibrats i tria el que inclourà el teu tupper per menjar cada dia. Atreveix-te amb el mètode batch cooking; una tècnica d’organització de menjars que permet cuinar en porcions una vegada per setmana optimitzant temps i recursos.
Descongelació
Treu els tuppers del congelador el dia anterior. No descongelis cap aliment a temperatura ambient, permet que el menjar es descongeli a poc a poc i a temperatura de refrigeració.
Aliments
No tots els aliments són aptes per emportar en tupper, ja sigui perquè perden les seves propietats o el seu gust. Evita productes calòrics, processats i menjar precuinat. Evita recórrer als “snacks” pel seu alt contingut en sal, greixos i sucres refinats. Tria aliments lleugers i de fàcil digestió.
Cocció
Tria mètodes de cocció que garanteixin la conservació de les propietats nutricionals dels aliments: forn, planxa, vapor, bullit o papillot. Evita fregits i arrebossats.
Conservació
Evita barrejar tuppers calents amb altres freds; trencaràs la cadena de fred i el menjar pot espatllar-se. L’exposició a diferents temperatures durant el transport és un dels principals riscos; transporta’ls en envasos isotèrmics i conserva’ls en el frigorífic fins al seu consum.
Condimentació
Porta l’amaniment o la salsa en un altre recipient i afegeix-lo en el menjar abans de consumir. Evita amanir el menjar a casa ja que els aliments perden el seu gust i propietats nutricionals.
El tupper: pràctic, saludable i sostenible
- Materials
Utilitza tuppers de vidre. També són aptes els tuppers d’acer inoxidable, silicona o bambú. Resistents al fred i a la calor i aptes per a microones, rentavaixelles, congelador i forn. Recorda renovar-los periòdicament, sobretot si detectes alguna alteració o deficiència. No oblidis emportar un joc de coberts i una ampolla d’aigua de vidre reutilitzable.
- Hermètics
Utilitza envasos hermètics per evitar pèrdues i aconseguir que el menjar no estigui en contacte amb bactèries i olors externs. Alguns d’ells també inclouen una vàlvula que conserva els aliments al buit.
- Grandària, capacitat i forma
Tria un tupper de grandària adequada a la teva ració; evita volums excessius o massa petits. Tria un disseny lleuger i compacte que ocupi el mínim espai possible i faciliti el transport. Els tuppers quadrats o rectangulars s’emmagatzemen millor.
- Compartiments
Tria tuppers amb compartiments independents. Si el teu menjar té guarnicions o aliments diferents evitaràs que es modifiquin les textures i els sabors de les preparacions.
Les empreses han d’apostar per mantenir entorns saludables que facilitin l’accés a una bona alimentació. Així mateix, promoure hàbits de vida saludables entre els treballadors contribueix a crear un ambient laboral saludable amb empleats més sans, satisfets i eficients.