Consells per mantenir uns nivells de colesterol adequats

[printfriendly]

Malgrat que el colesterol sol ser considerat perjudicial per a la nostra salut, la veritat és que es tracta d’un lípid necessari per al correcte funcionament de l’organisme ja que és el responsable, entre d’altres, de produir algunes hormones o d’ajudar a generar la vitamina D i la bilis. Això no obstant, si es produeix en excés, pot acabar dipositant-se a les parets de les artèries i afavorint malalties com l’arteriosclerosi.

Colesterol ‘bo’ i colesterol ‘dolent’: on es troba la diferència?

Al nostre organisme hi ha dos tipus de colesterol: l’anomenat colesterol “bo” o HDL, que ajuda a netejar les artèries, i el colesterol “dolent” o LDL, que pot obstruir-les i desencadenar malalties cardiovasculars.

El colesterol, unit a les lipoproteïnes d’alta densitat o colesterol HDL, constitueix un factor de protecció. És a dir: com més elevat sigui el nivell d’HDL, menor serà la probabilitat de patir un episodi cardiovascular del tipus atac de cor o cerebral. En canvi, el colesterol que circula unit a les lipoproteïnes de baixa densitat o colesterol LDL (low density lipoprotein) és un dels factors de risc més importants per a la nostra salut.

Un/a de cada dos espanyols/es majors de 18 anys (14,5 milions de persones) té el colesterol perjudicial (LDL) elevat. A mesura que augmenta el nivell de colesterol en sang, augmenta el risc de cardiopatia coronària. El nivell de colesterol d’una persona depèn de l’edat, el sexe, l’herència i l’alimentació. El nivell de colesterol al néixer és molt baix, entre els 70 i 80 mg/dl, i va augmentant amb l’edat, sobre tot a partir de la pubertat, fins a situar-se als 40 anys al voltant 210-220 mg/dl, en funció de l’entorn cultural.

Com prevenir nivells de colesterol elevats
  • Cuidar l’alimentació: menjar llegums, peix blau, cereals integrals, hortalisses, fruits secs i llavors. Reduir el consum d’embotits, carn vermella, brioixeria, rebosteria, gelats, aperitius salats, postres lactis, formatges i salses.

  • Controlar el pes amb regularitat

  • Fer exercici: és recomanable fer una activitat física que ens vingui de gust, ja que si la que escollim no ens agrada, ràpidament l’abandonarem.

  • Fer entre 30 i 60 minuts diaris d’exercicis aeròbics per reduir el risc de patir un infart.

  • Caminar a bon ritme una hora cada dia per afavorir el control de pes.

  • Modificar costums per mantenir el cor sa, com anar a la feina en bicicleta, caminar més, no agafar l’ascensor, fer les petites compres sense fer servir el cotxe, fomentar el contacte amb la naturalesa…

  • Seguir els consells del metge: cada persona és diferent i per tant el colesterol elevat afecta d’una manera o altra segons les característiques fisiològiques de cadascú. Es necessitarà un tractament personalitzat en cada cas i el nostre metge de confiança serà el més indicat per realitzar-lo.

  • Deixar de fumar: el tabac no només és un hàbit que augmenta el risc de patir problemes cardiovasculars. També injecta toxines al nostre organisme que, combinades amb les molècules de colesterol, fan que aquestes darreres canviïn i siguin més proclius a dipositar-se a les artèries.

Si t’ha agradat la lectura, et recomanem els següents articles relacionats: