Què és la listeriosis?
La listeriosis és una malaltia causada per la bactèria listeria monocytogenes que es troba en la terra, les plantes i l'aigua. Els animals, inclosos els bovins, ovins i caprins, també poden ser portadors d’aquesta bactèria.
Com es contrau?
Es transmet en consumir aliments contaminats amb aquesta bactèria. Això succeeix majoritàriament en aliments com les carns i derivats no cuinats o llescats, embotits derivats del porc, aliments processats, aliments sobrants, llet crua, formatges tous elaborats amb llet no pasteuritzada, peix fumat, germinats crus, verdures crues no netejades ni desinfectades així com en fruites i verdures trossejades amb antelació al consum, sent la font d'infecció més comuna els aliments llestos per al consum, és a dir, aquells que poden consumir-se sense un cuinat previ.
Quins són els símptomes?
Els principals símptomes de la malaltia són vòmits i diarrees, febre, dolor muscular, feblesa, confusió, dolors musculars, convulsions i pèrdua de l'equilibri. Aquests símptomes poden aparèixer des del mateix dia d'haver ingerit l'aliment contaminat fins a passats fins i tot 2 mesos des de la ingesta, sent habitual la seva aparició d'una a quatre setmanes després d'haver consumit l'aliment.
Quins són els denominats “grups de risc”?
Les dones embarassades, els nens nounats, les persones majors de 65 anys i aquelles amb el sistema immunològic debilitat, són considerats grups de risc no només perquè poden presentar una major probabilitat de patir la malaltia sinó perquè a més els pot afectar d'una manera més greu.
Acostuma a ser una malaltia relativament lleu quan afecta a població sana, però quan es dóna en persones incloses en algun dels grups de risc pot causar des d'avortaments espontanis, mort fetal, part prematur i infeccions al nounat, fins a la mort en persones immunodeprimides.
La listeriosis és la malaltia humana d'origen alimentari més greu pel que fa a la taxa d'hospitalització i de mortalitat que se situa entorn el 20%.
Com prevenir les infeccions per listeria?
La forma de prevenir la listeriosis és dur a terme tot un seguit de mesures higiènico-alimentàries com són:
- Rentar, pelar i trossejar les verdures i fruites crues just abans del seu consum, evitant la seva preparació amb antelació.
- Cuinar a temperatures elevada, més de 70 °C, els aliments crus d'origen animal com són el peix i la carn.
- Els aliments considerats de risc han de ser tractats prèviament amb un tractament tèrmic de més de 70 °C abans de ser consumits.
- No mantenir l'aliment cuinat a temperatura ambient més de 2 hores després de la seva preparació.
- Guardar l'aliment cuinat en la nevera a menys de 4 °C en recipients amb tapa.
- Consumir l'aliment cuinat que està refrigerat (no congelat) en un temps màxim de 2 a 3 dies.
- Congelar els aliments cuinats el mateix dia de la seva preparació.
- Escalfar intensament a un mínim de 70 °C el menjar sobrant.
- No conservar massa temps productes de xarcuteria una vegada oberts.
- Mantenir la temperatura de la nevera 4 °C com a màxim.
- Respectar les dates de caducitat dels aliments.
- Consumir exclusivament llet que hagi estat sotmesa abans a un tractament tèrmic.
- Rentada freqüent de mans i sempre després de manipular aliments crus.
- Dur a terme una escrupolosa higiene d'utensilis, mans i superfícies i complir les quatre normes fonamentals de seguretat alimentosa que són: netejar, separar, coure i refredar.
- Conservar els aliments crus separats dels cuinats o uns altres que ja estiguin llestos per a consumir.
- Netejar la nevera de forma freqüent.
Important extremar el dur a terme aquestes mesures quan siguin persones incloses en algun dels grups de risc.