Recomanacions per conduir davant condicions climatològiques adverses

L’arribada de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), ha irromput amb força en el temps estiuenc que ens acompanyava fins al moment en gran part del territori nacional, per a donar pas a tempestes, pluges intenses i calamarsa.

Es tracta d’una depressió atmosfèrica aïllada en nivells alts, resultat del xoc d’una massa d’aire fred en altura amb aire calent de la superfície, que genera inestabilitat atmosfèrica, fet que afavoreix la formació de núvols que donen lloc a fortes tempestes.

La conducció amb pluja requereix una major atenció al volant. La combinació de l’aigua amb la pols i el greix de la calçada fan que aquesta es converteixi en un paviment molt lliscant i perillós. A més, la visibilitat es veu reduïda i la nostra capacitat de reacció disminueix de manera considerable.

La Direcció General de Trànsit (DGT), en el “Balanç d’accidents de trànsit laborals produïts en 2018”, recull com un total de 249 persones van perdre la vida, 47 més que en 2017, la qual cosa va implicar un augment del 23%, segons dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Les dades ho reflecteixen: la pluja és el fenomen meteorològic advers que més accidents provoca. L’any 2018, es van produir 69.938 accidents amb baixa (un augment del 4% respecte a les dades de 2017) amb el resultat de 136 morts de treballadors que es dirigien a casa o al treball (in intinere) i 113 morts de treballadors dins de la jornada laboral (en missió).  La xifra més elevada dels últims set anys.

Amb l’arribada d’aquest fenomen meteorològic, el risc d’accident es multiplica. Per a reduir el risc, Egarsat vol recordar-te algunes recomanacions importants per a la conducció que et permetran circular amb seguretat:

Conducció tranquil·la i suau: la conducció amb pluja augmenta la tensió al volant pel que, davant trajectes llargs, es recomana reduir el temps entre parada i parada per a descansar. La fatiga en la conducció és una mala aliada. També resulta de vital importància evitar canvis bruscos de direcció i de velocitat, a més de frenades.

Duplicar la distància de seguretat: sobre una carretera mullada, el cotxe necessita més distància per a detenir-se sense perill.

Seguir la petjada del cotxe precedent: els pneumàtics al seu pas assequen la carretera, per la qual cosa ens assegurarem conduir per la zona més seca de la calçada.

Suavitat i anticipació en frenar: reduir la velocitat de forma gradual fins que el vehicle quedi parat íntegrament, a més d’anticipar la frenada. Es recomana no frenar sobre les marques viàries pintades en l’asfalt, ja que amb la pluja el vehicle perd adherència al circular sobre la pintura blanca tornant-se molt relliscoses.

Adequar la velocitat: reduir la velocitat ens permetrà tenir major capacitat de reacció davant qualsevol imprevist o maniobra estranya que es produeixi al nostre voltant.

velocidad

Reaccionar amb seguretat davant l’efecte aquaplaning: reduir la velocitat, evita frenar bruscament i subjectar amb fermesa el volant. A més velocitat, major risc de patir aquaplaning.

Evitar l’entelat dels cristalls: connectar els sistemes de climatització disponibles, aire condicionat o climatitzador, per a desentelar els cristalls i evitar el baf.

Activar els eixugaparabrises i mantenir-los en bon estat: utilitzar la velocitat apropiada de l’eixugaparabrisa i assegurar-nos que, tant davanters com posteriors, estan en bon estat.

Mantenir pneumàtics, frens i amortidors en perfecte estat: permeten afrontar la conducció sota la pluja de manera molt més segura i fiable. És fonamental circular amb uns pneumàtics en perfecte estat, amb una pressió correcta i una profunditat del dibuix adequada.

Activar les llums d’encreuament o de posició: quan plou es redueix la visibilitat, per la qual cosa és necessari encendre les llums per a veure i ser vists. Es recomana revisar prèviament el reglatge de les llums.

camión lluvia

La pluja augmenta en un 7% la sinistralitat en les carreteres, amb la qual cosa la principal premissa amb condicions climatològiques adverses és la prudència. Potser no estem preparats per al mal temps en aquests dies d’estiu, però no hem de baixar la guàrdia.

Si et desplaces sovint per motius laborals, no oblidis descarregar gratuïtament la nostra App Viatjar segur, en la que podràs trobar 40 bones pràctiques.

Ofereix un visió integral dels desplaçaments ja que aborda des d’aspectes de gestió organitzativa fins aquells pròpiament preventius com són la seguretat, la higiene i bons hàbits, l’ergonomia i temes psicosocials.

No oblidis inscriure’t a la jornada de sensibilització “Seguretat Laboral vial: el pla de mobilitat”. No dubtis i assisteix als esdeveniments que hem preparat per a tu.

viajar seguro