Ha arribat el Nadal i amb la nova normalitat, cal plantejar-se com planificar les reunions i dinars familiars i encara que el que és primordial és compartir, hem de continuar mantenint mesures preventives per evitar contagis de COVID-19.
En pensar en el dinar de Nadal, la imaginació ens porta a una taula llarga i plena de comensals, però, què hi ha darrere d’aquest escenari? Hores de l’amfitrió a la cuina preparant tots els aliments i cuidant el mínim detall perquè surti perfecte.
Per això, a més de protegir-nos davant d’un contagi per COVID-19, també hem de considerar altres elements associats als àpats familiars, com són el risc de contraure malalties causades per aliments contaminats.
ELS ERRORS MÉS FREQÜÈNTS A L’HORA DE MANIPULAR ALIMENTS
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que les malalties causades per aliments contaminats constitueixen un dels problemes sanitaris més estesos en l’actualitat, sent els errors més comuns, segons la mateixa, els següents:
- La preparació d’aliments diverses hores abans del seu consum, juntament amb l’emmagatzematge a temperatures que afavoreixen el creixement de bacteris patògens i/o formació de toxines.
- El cuinat o reescalfament insuficient dels aliments per reduir o eliminar els agents patògens.
- La contaminació creuada.
- La mala higiene personal del manipulador d’aliments.
10 REGLES D’OR PER A LA PREPARACIÓ HIGIÈNICA D’ALIMENTS
Mentre que molts aliments es poden consumir en el seu estat natural, com ara les fruites i les hortalisses, prenent la precaució de rentar-les amb cura, d’altres només són segurs quan han estat tractats. També convé adquirir sempre la llet pasteuritzada en comptes de crua i, si és possible, comprar pollastres (frescos o congelats) que hagin estat tractats per irradiació ionitzant.
Molts aliments crus estan sovint contaminats per agents patògens. Aquests es poden eliminar si es cuina correctament l’aliment. Ara bé, cal no oblidar que la temperatura aplicada ha d’arribar almenys a 70°C a totes les parts de l’aliment. Els aliments congelats han de descongelar-se completament abans de ser cuinats.
Quan els aliments cuinats es refreden a temperatura ambient, els microorganismes comencen a proliferar. Per no córrer riscos innecessaris, convé menjar els aliments immediatament després de cuinar-los.
Quan es vulgui tenir en reserva aliments cuinats o guardar les sobres del menjar que s’ha preparat, cal preveure que l’emmagatzematge es faci en condicions de calor (almenys 60°C) o de fred (màxim 10°C). Aquesta regla és vital per guardar el menjar durant més de 4 o 5 hores.
És la millor mesura de protecció contra els microorganismes que puguin haver proliferat durant l’emmagatzematge. També en aquest cas, un bon reescalfament implica que totes les parts de l’aliment arribin almenys a una temperatura de 70°C.
Un aliment ben cuinat es pot contaminar si té el més mínim contacte amb aliments crus. Aquesta contaminació creuada pot ser directa, com passa quan la carn crua de pollastre entra en contacte amb aliments cuinats. Però també pot ser més subtil. Per exemple, no s’ha de preparar mai un pollastre cru i utilitzar després la mateixa taula de trinxar i el mateix ganivet per tallar l’au cuita perquè podrien reaparèixer els possibles riscos de proliferació microbiana i de malaltia que hi havia abans de cuinar el pollastre.
S’han de rentar bé les mans abans de començar a preparar els aliments i després de qualsevol interrupció. Si s’han preparat certs aliments crus, caldrà rentar-se de nou abans de manipular altres productes alimentaris. En cas d’infecció de les mans, caldrà embenar-les o recobrir-les abans d’entrar en contacte amb els aliments. Cal no oblidar que certs animals de companyia (gossos, ocells i, sobretot, tortugues) alberguen sovint agents patògens perillosos que poden passar a les mans de les persones i d’aquestes als aliments.
Com que els aliments es contaminen fàcilment, convé mantenir perfectament netes totes les superfícies utilitzades per preparar-los.
Els animals solen transportar microorganismes patògens que poden originar malalties alimentàries. La millor mesura de protecció és guardar els aliments en recipients tancats hermèticament.
Si el subministrament d’aigua no inspira confiança, convé bullir l’aigua abans d’afegir-la als aliments o de transformar-la en gel per refrescar les begudes.
A TENIR EN COMPTE
DURANT LA MANIPULACIÓ D’ALIMENTS
- Fes servir la mascareta.
- En tossir, esternudar o assecar-se la suor, fes servir un mocador de paper d’un sol ús i després rentat les mans.
- En tastar un aliment, fes servir una cullera i després neteja-la amb aigua potable calenta i detergent.
- No fasis servir draps per assecar-te o netejar-te les mans, sinó mocadors de paper d’un sol ús.
- No parlis davant dels aliments, ja que s’emeten partícules de saliva que poden caure sobre els aliments.
- No et toquis el nas o la boca, ni et gratis el cap o refreguis els ulls, ja que a través de les mans es poden traslladar els gèrmens als aliments.
- Toca el menjar el mínim possible i, sempre que es pugui, fes-ho amb forquilles, pinces, etc.
- No fumis o masteguis xiclet durant la preparació dels menjars.
- Si hi ha ferides als dits o les mans, s’han de curar i protegir amb un apòsit impermeable sempre net, utilitzant dits de punta o guants de goma.
AL PARAR TAULA
- És preferible que una única persona sigui l’encarregada de col·locar i retirar els utensilis, evitant la intervenció de diversos “manipuladors”.
- Identifica gots i copes per evitar confusions.
- Intenta que sempre sigui la mateixa persona la que serveixi el menjar i la beguda.
- Evita posar plats per compartir al centre de la taula on tots els comensals es puguin servir.
- Serveix els aliments en plats individuals, tant per als àpats principals com per als aperitius.
- Si la preparació dels plats es fa hores abans que arribin els convidats, embolica cada plat amb film, per evitar que els aliments estiguin exposats a insectes i/o altres animals i, quan sigui necessari, guarda els plats a la nevera a una temperatura correcta, per evitar el creixement de bacteris patògens i/o formació de toxines.
- Presenta individualment les postres. Si es tracta de cheesecake o tiramisú, és preferible que estiguin servits en gots amb tapa.
- Prepara plats individuals amb un assortiment de polvorons i porcions petites de torrons.
- Serveix el raïm de la sort en bosses individuals, a punt per menjar.
A banda de totes aquestes recomanacions, recorda escollir un menú que sigui el més saludable possible. Intenta evitar els excessos, sobretot de postres i dolços típics de Nadal com torrons o polvorons, que solen ser habituals en aquestes reunions familiars.