Abraçades en temps de COVID-19

Les abraçades són presents en gran part dels moments que vivim amb les persones que apreciem; amb elles demostrem amor, afecte, alegria, fraternitat, entusiasme, consol, acompanyament, entre moltes altres emocions i sentiments.

Obrir els nostres braços per acollir en ells a l’altre ens permet unir més encara a la família i amics, compartir vivències, tradicions, moments grats, èxits, i fins i tot circumstàncies difícils que posen a prova la nostra capacitat de resiliència; aquestes formen part dels moments més feliços i tristos, convertint-se en petits fragments inoblidables de la nostra vida.

Abraçar és una forma de llenguatge excepcional, perquè no només actua com a teràpia de sanació física, mental i espiritual, sinó com la forma més efectiva de transmetre la pau necessària per afrontar el nostre dia a dia, arribant fins i tot a millorar el nostre estat d’ànim i transformar la nostra energia.

Els beneficis de les abraçades en la salut

  • Faciliten l’alliberament d’endorfines conegudes com a hormones de la felicitat.
  • Disminueixen la pressió arterial en activar els receptors en la pell denominats corpuscles de Pacini, que són els encarregats d’enviar els senyals al cervell reduint d’aquesta manera la pressió arterial. Les persones adultes que no tenen contacte físic tenen freqüència cardíaca i pressió arterial majors que les persones que sí que ho tenen.
  • Afavoreixen l’alliberament d’oxitocina, disminuint així el nivell d’estrès per la reducció de la producció de cortisol i adrenalina, hormones que s’emeten en altes concentracions quan ens trobem sota una situació estressant.
  • Produeixen l’alliberament de serotonina i dopamina, generant una gran sensació de benestar i felicitat, a més de reforçar els processos d’aprenentatge i de memòria.
  • Promouen l’oxigenació de l’organisme, fet que contribueix a prolongar la vida de les cèl·lules i, per tant, prevenir l’envelliment prematur.
  • Enforteixen el sistema immunitari i afavoreixen la creació de glòbuls blancs tan necessaris per combatre malalties i infeccions.
  • Redueixen el risc de patir demència.

“El contacte físic és fonamental per gaudir d’un equilibri físic, psicològic i emocional; però hi ha altres alternatives”

En els darrers mesos, amb la finalitat de fer front a la situació d’emergència sanitària ocasionada per la COVID-19 i afrontar així la “nova normalitat” de la manera més segura possible, les abraçades han desaparegut en gran part de la nostra vida.

L’Organització Mundial de la Salut indica com, per evitar la propagació del virus, és necessari mantenir la distància de seguretat i evitar el contacte físic amb altres persones, circumstàncies que impossibiliten no només les abraçades, sinó també els petons o les tradicionals encaixades de mans com a forma de salutació habitual.

Adaptar-nos a aquesta nova manera de relacionar-nos, en la qual el contacte físic ha quedat en segon pla, resulta tot un desafiament. Som éssers socials per naturalesa; forma part de la nostra essència relacionar-nos i interactuar mitjançant el contacte físic.

Acostumats a la proximitat física en les nostres relacions, ara hem d’aprendre a prescindir de les abraçades substituint-les per altres formes més segures de demostrar-nos suport, afecte proximitat i seguretat. I no oblidar-nos de somriure, perquè els somriures, com les abraçades, redueixen l’estrès, alliberen tensió, relaxen el sistema muscular i enforteixen el sistema immunitari.

Davant aquesta situació, hem après a expressar mitjançant les paraules el que sentim; a rescatar el valor de les mirades; a mostrar afecte a través de la pantalla; i fins i tot a crear noves formes més segures d’abraçar-nos sense l’existència del contacte físic.

Són un exemple el denominat “arc de les abraçades”, un sistema que permet abraçar als nostres majors a través d’un “panell de plàstic” que s’higienitza en cada ús i permet que ens abracem mitjançant unes mànigues “d’usar i tirar”. Fins i tot països com Bèlgica qui, amb la finalitat de cuidar la salut mental i emocional de les persones confinades, ha creat la figura del “company de mimos”, sent aquesta l’única excepció a la norma general que pretén evitar al màxim el contacte físic amb altres persones fora de l’àmbit de convivència.

L’escenari actual ens fa replantejar la revisió de la nostra comunicació amb l’objectiu de fer-la més efectiva; es tracta de proliferar noves solucions creatives perquè res ens impedeixi continuar mostrant afecte amb la mateixa intensitat que abans.

abrazos-covid-02

“Una abraçada és arrencar un trosset de si per donar-lo a algun altre fins que pugui continuar el propi camí menys sol” Pablo Neruda

Moltes coses han canviat des que la Covid-19 va aparèixer a les nostres vides. L’ús de mascaretes i la rentada freqüent de mans ja són hàbits que formen part de les nostres noves rutines; la distància de seguretat s’ha convertit en el nostre principal escut protector; la nostra llar ha passat a ser la nostra oficina; les videotrucades s’han imposat com a alternativa a les trobades socials. Lluny d’abraçar als nostres, hem après a abraçar la incertesa, a acceptar nous aprenentatges i a ser més flexibles.

Una realitat que s’enfronta a aquella frase de l’escriptor Paulo Coelho: “quan abracem a algú de veritat, guanyem un dia de vida”. Tanmateix, quan tot això passi, no només hem de ser capaços de recuperar un clima segur i lliure de contagi, sinó també hem d’esforçar-nos a rescatar aquelles abraçades que hem anat emmagatzemant al llarg d’aquest temps. I que, tant de bo, mai deixin d’acompanyar-nos, especialment quan més les necessitem.

Equip de Gestió Preventiva

Direcció de Gestió de Mutualista