Egarsat publica un codi de bones pràctiques per integrar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals

  • Egarsat publica un codi de bones pràctiques amb l’objectiu d’ajudar a les seves empreses mutualistes a integrar la perspectiva de gènere en la seva cultura preventiva.

  • El document recull les principals recomanacions preventives i actua com a full de ruta perquè cada empresa pugui elaborar la seva pròpia anàlisi i protocol d’actuació.

  • Amb la seva publicació, l’entitat incorpora la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals, tan necessària per garantir la salut i seguretat de les persones treballadores.

En l’àmbit de les seves activitats preventives, egarsat publica un codi de bones pràctiques amb el propòsit d’ajudar a les seves empreses mutualistes a garantir la seguretat i salut dels seus treballadors des d’una perspectiva de gènere. Una publicació que té la seva raó de ser en la necessitat de desenvolupar i implantar una prevenció on es tinguin en consideració les diferències entre el col·lectiu d’homes i dones, degudes les condicions laborals en les quals es troben.

El document, que recull les principals recomanacions preventives dirigides a empreses i persones treballadores per reduir els riscos laborals des d’una perspectiva de gènere, estableix també les línies mestres perquè cada empresa pugui elaborar la seva pròpia anàlisi i protocol d’actuació. Tanmateix, destaca la importància d’establir un cicle de millora contínua que permeti el control i revisió de les actuacions preventives implementades des d’aquest nou enfocament.

La incorporació de la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals de les empreses comporta adoptar una visió transversal

Egarsat, entitat que treballa diàriament amb el propòsit de conscienciar a les seves empreses associades sobre la importància del paper de la prevenció de riscos laborals, fa un pas més i reforça el seu compromís per la salut laboral incorporant la perspectiva de gènere en el sistema de gestió de prevenció de riscos laborals de l’empresa, per exemple, en l’avaluació de riscos laborals o en els protocols de vigilància de la salut, entre d’altres. “La seva consecució ha d’anar molt més enllà del reglamentàriament previst en les legislacions actuals, pel fet que aquesta ha d’integrar-se en les empreses d’una manera transversal”, assenyala Raquel Sellarès, responsable del Departament de Gestió Preventiva d’egarsat.

La publicació, que aborda la prevenció de riscos laborals des d’una perspectiva de gènere, comporta tenir en compte els factors biològics i contextuals sociolaborals en els quals es troben les persones treballadores. Es tracta d’enfocar la prevenció de riscos laborals tenint en compte el gènere d’una manera objectiva i constructiva, amb el propòsit de millorar la seguretat i salut de les persones independentment del seu sexe.

L’adopció de la perspectiva de gènere per part de l’empresa té com a objectiu aconseguir llocs de treball segurs i saludables

Amb la seva publicació, egarsat introdueix la dimensió de gènere en les seves eines de prevenció de riscos laborals, la qual cosa permet a l’entitat avançar en la seva tasca de millora contínua pel que fa a l’elaboració de productes, continguts i plans estratègics de prevenció de riscos laborals.

“Des d’egarsat hem preparat aquesta guia amb l’objectiu de recopilar i facilitar els passos a seguir per les organitzacions per gestionar els riscos laborals des d’una perspectiva de gènere”, ha informat el Departament de Gestió Preventiva d’egarsat. De la mateixa manera, “És necessari atendre la situació sociolaboral actual de les dones i homes al nostre país amb l’objectiu d’entendre i incorporar la perspectiva de gènere en matèria de riscos laborals en el si de les empreses”, assenyalen.

L’entitat, caracteritzada per posar a disposició de les seves empreses associades un ampli catàleg de publicacions per a la divulgació, educació i sensibilització en matèria de prevenció de riscos laborals, desitja que el codi de bones pràctiques Prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere es converteixi en un document útil i senzill per a les empreses, permetent-los treballar de manera segura i saludable.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.