El mindfulness en la gestió de l'estrès laboral

Una càrrega de treball excessiva, la sensació de manca de temps, la multitasca o l'exigència tant per part dels nostres caps com de nosaltres mateixos, són alguns dels factors que generen, en moltes persones, ansietat i estrès laboral.

Estem en un entorn de canvi continu, d'excés d'informació i que avança a un ritme vertiginós, la qual cosa sotmet el nostre cervell a una sobreexposició permanent que, sovint, no pot gestionar adequadament.

En aquest context, es fa necessari introduir noves estratègies que ens ajudin a fer front als efectes negatius del dia a dia i a viure de manera més relaxada.

Una d'aquestes tècniques és el mindfulness, una forma de meditació que integra els ensenyaments de Buda a l'Orient juntament amb les investigacions més científiques d'Occident, i que pot traduir-se com "consciència plena" o "atenció plena". El mindfulness parteix de la idea que la nostra ment genera pensaments constants de forma automàtica i inconscient, i que vivim en una realitat inundada d'estímuls que dispersen la nostra atenció i ens fan oblidar-nos de nosaltres mateixos.

Beneficis del mindfulness

El mindfulness aporta nombrosos beneficis a aquelles persones que l'apliquen al seu dia a dia. A més d'ajudar al desenvolupament d'habilitats per gestionar l'estrès, aquesta tècnica permet treballar millor les emocions. Ajuda a tenir un millor estat físic i emocional, a millorar la capacitat cognitiva i a tenir un millor raonament verbal. També permet que la persona, en lloc de reaccionar, respongui adequadament davant determinades situacions. En el pla laboral, afavoreix la creació d'hàbits de treball, una major capacitat de concentració, la creativitat i una millor gestió de les situacions estressants.

La pràctica del mindfulness també comporta aspectes molt positius per a les organitzacions. Així, ajuda a reduir l'absentisme laboral, a causa de la disminució de l'estrès, l'esgotament mental i l'ansietat dels treballadors; redueix el nombre de conflictes en permetre relativitzar els judicis de valor i els perjudicis mentals, i millora el treball en equip.

Aplicar el mindfulness a la nostra feina
Aquestes senzilles tècniques t'ajudaran a aconseguir un major benestar, a treballar millor i a reduir la tensió del dia a dia en el lloc de treball:

  • Centra't en una tasca

Para atenció al 100% en allò que estàs fent. Una manera de treballar més conscientment és realitzar una activitat alhora. Sovint, la multitasca no et fa més productiu, sinó que causa l'efecte contrari i pot generar estrès. Posa tota la teva atenció en allò en què estàs treballant actualment. Procura ignorar els correus electrònics o altres possibles distractors, com a mínim durant períodes curts de temps que et marquis.

  • Aprofita les pauses

Quan acabis una tasca, aprofita per fer una pausa. Amb un minut n'hi ha prou. Durant els descansos, no dediquis el teu temps a mirar el mòbil o els correus electrònics. Intenta tancar els ulls, relaxar les espatlles i concentrar-te en les teves sensacions. Aprofita per fer unes quantes respiracions profundes. Torna lentament a la teva tasca.

  • Fes un petit volt

Si tens la possibilitat, surt a passejar després de dinar. Camina durant un quart d'hora per un lloc amb poques distraccions i el més allunyat del soroll possible, concentrant-te en el ritme de les teves passes i en la sensació dels teus peus, la velocitat i el ritme. Pots intentar coordinar la teva respiració.

  • Relaxa't i comprova la teva respiració

La respiració és una de les millors eines per gestionar l'estrès. Els exercicis de respiració conscients ens ajuden a calmar-nos i a desestressar-nos en situacions complicades. No cal dedicar molt de temps als exercicis de respiració, però sí estar concentrats en ells i en el nostre cos (en silenci, si és possible) i mantenir una bona higiene postural (esquena recta), de manera que puguem alliberar la ment de la feina per uns instants.

  • Compromet-te amb el mindfulness

Sovint, el ritme atrafegat fa que oblidem practicar el mindfulness. Afegeix recordatoris a la teva agenda, posa un post-it a la pantalla de l'ordinador o alarmes al mòbil per recordar-te que has de dedicar-te petits moments del dia. A poc a poc, aquestes accions es convertiran en un hàbit.

Si ens parem a reflexionar i a practicar petits exercicis de minfulness al dia, estarem més enfocats, ens comunicarem millor, serem més creatius i, per tant, obtindrem un millor resultat.

Descarrega't la informació aquí 1,03 MB