Professiograma, una eina diferenciadora

Què és:

És una eina diferenciadora en el compromís amb la PRL que contribueix a la seva integració en les empreses.

Un professiograma serveix per valorar, mitjançant l'estudi de les casuístiques de lloc de treball, les afectacions derivades del treball en la salut dels empleats. Apostant per una visió empresarial integradora.

Per tant, ens ajuda d'una manera clara a reforçar la seguretat dels llocs estudiats, al mateix temps que permet tenir una "fotografia" ràpida de la situació de l'empresa i de les seves possibles patologies en els llocs de treball. A partir d’aquest estudi, podrem elaborar una guia que ens ajudarà a focalitzar l'actuació en les àrees afectades, per a la consecució de la reducció de la sinistralitat laboral.

Contribuint amb tot a l'eficiència preventiva, aportant una major productivitat i competitivitat.

Per a què serveix:

Una de les seves funcions deriva de l'inici de la relació laboral, on utilitzarem el professiograma per identificar i avaluar els riscos de les funcions a desenvolupar, en relació a l'estudi de les funcions. Procedint, posteriorment, a informar i formar al treballador dels riscos del seu lloc de treball.

Una altra aplicació vindria donada per la valoració posterior a l'accident de treball, mitjançant l'estudi de les casuístiques que han portat al fet causal de l'accident. Per tant, ens serveix com a complement a la investigació de l'accident de treball, ajudant d'aquesta manera a prevenir futures repeticions i incrementant la seguretat a l'empresa.

Fruit de les diferents funcions esmentades, l'empresa podrà elaborar procediments de treball més segurs i establir mecanismes de control, aportant així un ambient laboral englobat en la salut integral.

Que informació conté:

-Informació relativa a l'empresa. L’eina ens aporta tota la informació que permeti relativa a les funcions i responsabilitats dels treballadors, així com les dades rellevants de l’empresa.

-Informació relativa al lloc i la persona que l'ocupa. Es centrarà en explicar les dades que permetin aclarir el contacte laboral amb el treballador i la categorització de la seva professió. Dins d'aquest últim punt, ens centrarem en la formació prèvia i capacitats per al desenvolupament del lloc.

-Funcions del lloc de treball. Es descriuen les diferents accions que el treballador haurà de realitzar durant la seva activitat laboral així com la cronologia a l'exposició.

- Riscos associats a les funcions del lloc de treball. Camp en el qual ens centrarem en el compliment, o possibles incidències detectades, de la llei 31/1995 de PRL. Mitjançant la identificació i catalogació dels riscos detectats, en funció de les accions a desenvolupar en el lloc de treball.

-Condicions de les instal·lacions, equips, eines i maquinària. Es citaran tots els elements que poden afectar al desenvolupament de l'activitat, exposant el procediment a seguir per realitzar-la i corroborant el correcte a compliment de la normativa.

Gràcies a tota aquesta informació podem elaborar de forma correcta el professiograma, extraient una guia pràctica i actualitzada dels llocs de treball de l'empresa.

Qui l’ha de realitzar

El professiograma és una eina que ha de ser gestionada per la mateixa empresa, sent aquesta la coneixedora de les casuístiques susceptibles de ser estudiades.

En el cas que sorgissin dubtes en a l’hora d’emplenar-lo, l'empresa, podrà demanar ajuda i ser assistida per un tècnic de la mútua, per elaborar-lo correctament.

Necessites assessorament per realitzar un professiograma?

A Egarsat disposem d'un equip de tècnics superiors en PRL que poden assessorar-te per realitzar un informe de lloc de treball.

Contacta amb nosaltres a través del correu: gestpreven@egarsat.es