Rentar-se les mans salva vides

Com cada any, l'Organització Mundial de la Salut, celebra el 5 de maig el Dia Mundial de la Higiene de Mans,  una crida per a conscienciar a la població que un gest tan simple com rentar-se les mans amb aigua i sabó pot ser clau per a la supervivència de milions de persones. Aquest any el programa està destinat a promoure la millora en la higiene de les mans en el context sanitari, especialment dirigit als treballadors sanitaris amb el lema: "Defensar una atenció neta: està a les teves mans”; però també als directors i administradors de cada hospital, juntament amb els responsables de formular polítiques i de la prevenció i control amb el lema més genèric de: "Una atenció neta per a tots: està a les teves mans”.

Actualment pot semblar innecessari dedicar un dia a la commemoració d'un acte d'higiene tan simple i quotidià com la rentada de mans amb sabó. No obstant això,  aquesta pràctica, considerada una actuació clau que salva vides, no està tan estesa com podem imaginar. La rentada de mans amb sabó és molt poc practicada: moltes persones a tot el món es renten les mans només amb aigua perquè creuen que per a tenir les mans netes és suficient amb treure la brutícia visible.  S'estima que la sèpsia afecta a més de 30 milions de persones a l'any en el món, produint al voltant de 8 milions de morts. A Espanya, la sèpsia afecta al voltant de 50.000 persones cada any, de les quals 17.000 moren, una dada 7 vegades major que les morts per accident de trànsit.

A Egarsat sabem que les mans són el principal vehicle de transmissió d'infeccions durant l'atenció sanitària. En elles existeixen milers de bactèries, microbis, gèrmens, paràsits, fongs i gran quantitat d'agents infecciosos que són imperceptibles per a l'ull humà. Mantenir les mans netes és un requisit obligat per a evitar la transmissió de malalties i infeccions a la resta de l'organisme. Per aquest motiu, entenem la prevenció i el control de les infeccions hospitalàries com una responsabilitat individual i col·lectiva, en la qual la higiene de mans és la mesura més important per a evitar la transmissió de gèrmens patògens i prevenir les infeccions associades a l'atenció sanitària. Qualsevol treballador sanitari, cuidador o persona implicada en la cura directa o indirecta del pacient, ha d'implicar-se en la higiene de mans, realitzant-la correctament i en el moment adequat.

Mantenir les mans lliures d'aquests perillosos organismes és senzill, n'hi ha prou amb rentar-les diàriament i en diverses ocasions: a l'inici i finalització de la jornada laboral, abans i després del contacte amb el pacient, abans i després de fer una tasca neta o asèptica,  quan estiguin visiblement brutes o contaminades de sang o altres líquids corporals, quan existeixi sospita o prova d'exposició a organismes infectocontagiosos i immediatament després d'una exposició accidental amb objectes afilats. També és una bona mesura rentar-se les mans després d'usar el teclat de l'ordinador, quan ens recolzem en passamans d'escales o toquem poms de portes, en usar el telèfon o fins i tot en donar la mà a altres persones.

Alguns exemples de malalties en les quals la transmissió es pot reduir mitjançant la rentada de mans són els refredats comuns, la grip, l'hepatitis A, algunes gastroenteritis, infeccions amb microorganismes resistents i no resistents a antibiòtics, herpes, tos ferina, entre altres.

Un any més ens sumem a la iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut, en la que el nostre objectiu principal és estimular la conscienciació de l'equip davant la seguretat de l'ambient, del pacient, dels seus familiars i del propi professional en la seva quotidiana labor hospitalària. Sabem que la implicació dels nostres professionals en aquest àmbit permet la disminució dels índexs d'infecció hospitalària i l'adopció de pràctiques correctes i segures.

Per a poder continuar millorant, t'animem a que emplenis l'enquesta de forma totalment anònima i voluntària. Una eina que ens permetrà realitzar una anàlisi de la situació de la promoció i les pràctiques d'higiene de mans existents en els nostres centres.

Una vegada emplenada, agraïm la facis arribar al correu egomezpu@egarsat.es.

Suma't a la causa i comparteix a través de xarxes socials una foto o vídeo amb els hashtag #InfectionPrevention #HandHygiene i #HealthForAll.

I recorda: el poder està a les nostres mans.

Higiene de manos