Com treballar davant l'onada de calor?

Ens trobem davant la primera onada de calor de l’any i d’aquest estiu que acaba de començar. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les altes temperatures prendran gran part d'Espanya en els propers dies, on s’assoliran temperatures superiors a 40 graus durant el dia i no descendiran dels 20 graus durant la nit. Es tracta d'una massa d'aire d'origen africà, molt càlid i sec, que ve acompanyat de pols en suspensió i una forta calitja.

Els trastorns relacionats amb l'ambient tèrmic en el lloc de treball s'originen sobretot a l'estiu quan la calor en el lloc de treball arriba a aconseguir nivells molt alts, que repercuteixen molt negativament en la salut dels treballadors/es arribant fins i tot a situacions extremes com la mort.

Des d’Egarsat, conscients d'aquesta problemàtica, hem volgut reunir en aquest article tot un seguit de consells bàsics aplicables per a un gran nombre de col·lectius, com el de la construcció, el sector agrícola o l'hostaleria, que realitzen la major part del seu treball exposats al sol, i són més vulnerables a sofrir conseqüències d'estrès tèrmic, entre les quals es troba el cop de calor.

ÉS IMPORTANT SABER que el cos humà necessita entre 5 i 7 dies per a adaptar-se a entorns calorosos i que, el primer dia de treball en un ambient calorós, tindrem més tensió i aflicció que el segon i posteriors, pel fet que la temperatura del cos, el nombre de pulsacions i la incomoditat en general augmenten notablement. Una vegada transcorregut aquest termini d'adaptació tampoc hem de confiar-nos, encara que notem menys esgotament o tensió.

És necessari seguir aquests consells des del primer dia fins l'últim en aquest tipus d'ambients:

 

 1. Hidratar-nos constantment:
 • No esperar a tenir ganes de beure per prendre líquids.
 • No beure líquids molt freds.
 • Beure cada 15-20 minuts entre 100 i 200 ml.
 • No prendre cafeïna, alcohol, ni líquids ensucrats, ja que afavoreixen la deshidratació.

 

 1. Treballar en equips de dues persones com a mínim: cal evitar que els treballadors/es quedin aïllats en el seu lloc de treball, perquè sempre es puguin prestar-se ajuda en cas de tenir problemes. Es tracta d'evitar el treball individual, afavorint el treball en equip i facilitar la supervisió mútua dels treballadors/es.

 

 1. Controlar diàriament el nostre pes: si tenim significatives pèrdues de pes, la major part és d'aigua, motiu pel qual haurem d'hidratar-nos amb més freqüència.

 

 1. Fer ús de roba adequada i transpirable:
 • Les peces de roba amples, de teixits naturals (lli o cotó) i colors clars actuen com a pantalles protectores en ambients calorosos, independentment que hagi exposició solar, ja que la roba ampla crea una bossa d'aire que ajuda a transpirar.
 • Els cascos de protecció, gorres o barrets, les ulleres de sol i les cremes protectores solars, actuen com a equips de protecció individual (EPI) que no han de faltar en el dia a dia dels treballadors/es que exerceixen la seva feina a l'exterior, especialment els dies més calorosos de l'any.

 

 1. Menjar lleuger i amb un punt de sal: tant la ingesta d'amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs, com el salar lleugerament altres menjars, contribueixen a recuperar les sals perdudes amb la suor. Són aliments de digestió lleugera, que eviten que la sang es concentri a l'estómac, cosa que impedeix que el sistema circulatori treballi òptimament com a refrigerador corporal.

 

 1. Adaptar la jornada de treball a les altes temperatures:
 • Organitzar la feina per reduir el temps o la intensitat de l'exposició, fent rotacions de tasques sempre que hi hagi llocs amb menor exposició que ho permetin.
 • Limitar, en la mesura que sigui possible, el treball físic i promoure la planificació de les tasques més pesades per a les hores menys caloroses del dia.
 • Augmentar la freqüència de les pauses de recuperació, organitzant breus cicles de treball-descans al llarg de la jornada de treball.

 

Quan les temperatures siguin extremes, especialment en les conegudes “onades de calor”, l'organisme està sotmès a una demanda energètica més alta i, per això, és important modificar i adoptar certs comportaments en el funcionament habitual, aspecte que permetrà prevenir i mitigar els efectes negatius de l'exposició a altes temperatures.

 

La prevenció és la millor mesura contra la calor en l'entorn laboral. L'empresa haurà de tenir en compte el risc d'exposició a temperatures extremes, per a detectar aquells treballadors/es especialment sensibles a aquest risc i proposar mesures preventives específiques.

A més, caldrà tenir en compte la situació individual de cada persona i informar-la de les recomanacions específiques. Les variacions interpersonals són importants i estan principalment influenciades per l'aclimatació, l'entrenament físic, l'edat (la tolerància es redueix amb l'edat), el sexe (les dones toleren menys la calor), el règim d’alimentació i la presa de medicaments.

Si vols més informació, recorda que pots accedir a la secció  La calor durant la jornada de treball a l'estiu realitzada per la Generalitat de Catalunya, on hi ha consells bàsics per prevenir els efectes de la calor als treballador/es, així com altres enllaços d’interès.

 

Protegeix-te la pell de la radiació ultraviolada del sol

Si vols conèixer més en relació a aquest tema, pots descarregar-te els següents articles: