Coronavirus, què podem fer per prevenir la infecció?

Els coronavirus són una àmplia família de virus causants de malalties que van des del refredat comú fins a altres més greus com és la síndrome respiratòria aguda sever (SARS). Normalment, afecten només als animals, però alguns tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones.

A l’acabament del mes de desembre de 2019, a la Xina, concretament a Wuhan, província de Hubei, es van produir uns casos de pneumònia d’origen desconegut. Va ser a principis de gener quan es va identificar l’agent causant de la malaltia, es tractava d’un nou coronavirus (2019-nCov).

| Mecanisme de transmissió

El coronavirus es transmet per via respiratòria a través de l’aire mitjançant petites gotes que expulsa la persona infectada en tossir o esternudar, així com a través del contacte estret amb secrecions infectades, en entrar en contacte amb el nas, ulls o boca. També es pot produir el contagi a través del contacte amb animals infectats. Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies majors d’un o dos metres.

| Període d’incubació

El període d’incubació és d’1 a 14 dies. Els científics xinesos asseguren que les persones que contreuen el virus poden contagiar la malaltia fins i tot abans de mostrar símptomes.

| Símptomes freqüents

Els símptomes més comuns són tos, febre, mal de coll i sensació de manca d’aire. Es tracta d’un quadre gripal que pot anar associat o no a l’existència de pneumònia i, en alguns casos, fins a fallada renal. Els casos més greus succeeixen, generalment, en persones majors que presenten alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes immunològics podent, en aquests casos, arribar a causar fins a la mort. La taxa de letalitat es troba al voltant del 3%.

| Mesures preventives

Actualment, no existeix vacuna ja que es tracta d’un virus nou. La principal mesura preventiva a dur a terme són les mesures higièniques davant les malalties respiratòries.

  • Rentar-se les mans sovint (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o del seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que presentin signes d’afectació respiratòria.
  • Mantenir una distància d’aproximadament un metre amb les persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria.
  • Cobrir-se la boca i el nas amb mocador d’un sol ús o una tela al tossir o esternudar i rentar-se sempre les mans amb posterioritat.

No cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Actualment, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no existeix cap restricció als viatges ni al comerç amb la Xina. És recomanable, abans de viatjar, consultar les recomanacions actualitzades del Ministeri de Sanitat.

| Tractament

Tampoc existeix un tractament específic per a aquest nou coronavirus. El tractament a realitzar és controlar els símptomes que produeix la malaltia, per aquest motiu l’assistència sanitària millora el pronòstic.

Important tenir present que si, en els 14 dies posteriors a tornar de la província de Hubei apareixen els símptomes respiratoris comentats, s’ha de consultar amb els serveis sanitaris del Sistema Públic de Salut informant dels símptomes i de l’estada dels llocs visitats.

| L’OMS declara el coronavirus una emergència internacional de salut pública

El 30 de gener, l’OMS, declara oficialment l’emergència de salut pública d’interès internacional pel brot de coronavirus (2019-nCov), motivada pel temor al fet que la malaltia continuï estenent-se fora de la Xina i arribi a països amb sistemes de salut febles que no estan ben preparats per respondre a aquesta malaltia. Perquè sigui declarada l’emergència internacional per una malaltia, aquesta ha de ser greu, sobtada, inusual o inesperada, que tingui implicacions de salut pública més enllà del país on es va originar i requerir una acció internacional immediata i coordinada.

Per ampliar la informació sobre el coronavirus i la situació actual en la qual es troba l’epidèmia es poden consultar les següents pàgines webs d’entitats oficials en les quals es pot trobar documentació en constant actualització:

Equip de Gestió Preventiva

Direcció de Gestió del Mutualista