Cada vegada hi ha més oferta de productes i a vegades costa saber quins són els més sans.
Tenir bons hàbits alimentaris i realitzar activitat física diària, són la base per a mantenir un estil de vida saludable
Actualment quan realitzem la compra de la setmana o del mes, sigui en un supermercat o en un petit comerç de proximitat, trobem una gran varietat de productes alimentaris, fins i tot del mateix producte podem trobar diverses marques, la qual cosa dificulta l’elecció d’aquell que és més saludable.
La manera en què es presenten els productes alimentaris ens pot arribar a confondre a l’hora de triar un producte, fent-nos pensar que són saludables quan realment no ho són. Per això, per a saber quin és el més saludable hem de fixar-nos en les etiquetes, consultant la llista d’ingredients i la informació nutricional. Per normativa, l’ordre en el qual apareixeran els ingredients del producte serà del que tingui més percentatge al que menys, sent els més abundants els que sortiran en primer lloc. Per exemple, si en l’etiqueta d’unes magdalenes, el primer ingredient és sucre, vol dir que porta més sucre que qualsevol altre ingredient. En la informació nutricional trobarem el valor energètic, el contingut de sal, hidrats i sucre, proteïnes, fibra i greix.
És preferible comprar aliments sense etiqueta (per exemple, un enciam, mongeta tendra, fruita, aliments frescos i de temporada) que no estan processats, és a dir, que van directes del camp al carro de la compra. I posteriorment d’aliments mínimament processats, és a dir, aliments en l’etiqueta dels quals hi hagi cinc o menys ingredients amb un baix contingut en sucres lliures, sal i olis refinats.
Què és l’alimentació saludable?
És aquella en la qual es prioritzen aliments sense processar o mínimament processats, deixant els productes ultra processats en un percentatge molt petit i que afavoreix un bon estat de salut i disminueix el risc de malalties cròniques relacionades amb ella.
Per a seguir una alimentació saludable s’han de consumir els següents aliments:
Diàriament
Verdura, hortalisses, fruites, cereals integrals, patates, lactis i oli d’oliva.
Almenys tres vegades per setmana
Carns blanques, peix i mariscos, ous, llegums i fruita seca.
Una vegada per setmana
Carns vermelles.
A tots aquests aliments s’ha de sumar l’AIGUA, sent recomanable beure-la diàriament.
Evitar o limitar
El consum de carns processades, embotits, snacks, brioixeria i pastisseria, begudes ensucrades com sucs envasats i refrescos, begudes alcohòliques, gelats, plats precuinats, etc.
Si atenem quina és la forma més recomanable de preparar un àpat, la seva composició hauria de ser la següent:

- La meitat del plat hauria d’estar format per verdures i hortalisses.
- Una quarta part per tubercles i cereals o derivats (aliments rics en carbohidrats)
- L’altra quarta part per peixos o mariscos, ous, carns, llegums (aliments proteics)
- Per acompanyar el plat, es preferible, amb aigua per a beure, oli d’oliva per a amanir i fruita en les postres.
Amb aquestes bases, la nostra recomanació és preparar setmanalment un menú saludable i variat a casa, així com la llista abans d’anar a comprar, per a no omplir el carro més del necessari i evitar el desaprofitament d’aliments. També és important que no ho fem amb gana, ja que d’aquesta manera evitarem comprar més productes, o capritxos que no tenim apuntats en la llista.
Contacta amb nosaltres a través de gestpreven@egarsat.es si vols sol·licitar assessorament individualitzat en aquesta matèria.