Alimentació saludable, empresa productiva

[printfriendly]

 

Som el que mengem. Una senzilla frase que expressa, en poques paraules, com una alimentació saludable resulta clau per a la millora del nostre estat de salut i rendiment laboral, tant físic com intel·lectual.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una bona nutrició consisteix en mantenir una dieta suficient i equilibrada combinada amb la pràctica regular d’exercici físic. No obstant això, una mala nutrició pot arribar a reduir la immunitat, augmentar la vulnerabilitat a les malalties, alterar el desenvolupament físic i mental, i reduir, en conseqüència, la productivitat.

La veritat és que cada vegada passem més temps fora de casa, amb la qual cosa menjar fora de la feina o en tupper s’ha convertit en un dels hàbits més comuns en la nostra rutina diària. Les presses i la manca de temps actuen com a principals enemics indiscutibles d’una alimentació saludable. L’ansietat, la dificultat d’adquirir aliments saludables, l’estrès o les preferències alimentàries inadequades són alguns dels factors que impossibiliten una correcta alimentació en el treball.

 
Alimentació saludable: treballadors sans i feliços

 

Davant aquesta realitat, moltes empreses s’han adonat que la qualitat de vida dels seus empleats repercuteix també en el seu rendiment, convertint la gestió de la salut en un imperatiu per a ser rendibles, competitives i mantenir persones saludables i amb talent en el seu equip. En vista d’això, es comprometen a canviar comportaments i buscar la motivació dels seus empleats, promovent hàbits saludables per a tenir als seus treballadors sans i feliços.

Des d’Egarsat, volem conscienciar tant als treballadors com a les empreses sobre la importància que té dur a terme una alimentació saludable en l’àmbit laboral. Una acció que ha de ser concebuda com un canvi cultural basada en crear nous i millors hàbits d’alimentació. Més enllà del que faci el propi treballador per a mantenir-se sa, cada vegada són més les empreses que inverteixen en la implementació de programes i mesures d’alimentació saludables per als seus equips, que acaben traduint-se en múltiples beneficis.

 
Mesures per a la promoció de l’alimentació saludable en l’àmbit laboral

 

comedorempresa
 
Espai confortable i net a disposició dels treballadors per a menjar o fer un descans

 

La inversió en instal·lacions i en una oferta de menús adaptada a les preferències i l’economia dels empleats, permet que el treballador no hagi de fer desplaçaments innecessaris i aconsegueixi recuperar l’energia durant el dinar. La solució més freqüent per la qual opten les empreses és un menjador d’empresa i/o els denominats tickets restaurants. Així mateix, posar a la disposició dels empleats una nevera i microones, permet que aquests puguin escalfar el seu menjar, promovent el consum d’aliments variats.

 
Fruita fresca de temporada

 

Oferir fruita fresca a la feina resulta una bona opció, ja que presenta un alt contingut de vitamines, minerals i aigua que dota al cos d’energia i protegeix a l’organisme de la deshidratació. A més resulta fàcil de menjar i motiva que els treballadors adoptin un estil de vida saludable. És important ressaltar com ingerir fruita millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès i augmenta la capacitat de concentració. De la mateixa manera, diversos estudis afirmen que tenir fruita en el treball té nombrosos efectes positius sobre l’ambient de treball i la reducció de l’absentisme i baixes laborals.

 
Snacks saludables

 

Quan fem servir el terme “snack” a molts ens ve a la ment productes poc saludables. No obstant això, és recomanable reduir, al màxim possible, l’accés a aquesta mena de productes i substituir-los per aliments més saludables. Les nous, les llavors de carabassa, els cacauets naturals, els nabius o les panses són una bona alternativa. També existeix la possibilitat de sol·licitar a la companyia de màquines expenedores que afegeixi aliments saludables en elles.

 
Aigua gratuïta

 

Facilitar als treballadors ampolles o dispensadors d’aigua ofereix la garantia i la seguretat que els treballadors s’hidratin de manera saludable i freqüent al llarg de la jornada laboral. Mantenir una hidratació adequada i constant al llarg de la mateixa és molt important, ja que la pèrdua d’aigua en el nostre organisme es produeix de manera constant. Si estem immersos en el nostre treball, només bevem de manera intermitent o molt esporàdica, però hem de recordar que sempre cal tractar d’estar ben hidratat perquè el nostre organisme el necessita.

vasoagua
 
Tallers i xerrades nutricionals

 

Els tallers i xerrades nutricionals proporcionen als empleats les claus necessàries per a fer que els seus menús diaris es converteixin en una tasca senzilla, equilibrada i saludable. Les propostes més innovadores són els tallers d’alimentació saludable, de batchcooking (cuinar per a l’oficina) o algun que consisteixi a revelar els secrets del supermercat i la logística a l’hora de realitzar la compra. L’especialista en nutrició s’encarrega de transmetre als empleats la manera més adequada perquè puguin organitzar els seus menús diaris, proporcionant una taula d’aliments o un pla perquè segueixin un seguit d’hàbits nutricionals saludables. D’igual manera, l’empresa pot oferir informació sobre hàbits nutricionals saludables a través de correu electrònic, tauler d’anuncis, formació online, intranet, etc.

 
Estudis nutricionals amb recomanacions personalitzades

 

Proporcionen a cada persona les pautes d’alimentació que s’adaptin a les seves necessitats i preferències perquè aprenguin a alimentar-se adequadament. En primer lloc, s’avalua l’estat nutricional de l’empleat. Posteriorment, es duu a terme el seguiment personalitzat del seu estat nutricional, que serveix de suport per a resoldre qualsevol tipus de dubte sobre alimentació i comprovar les millores obtingudes. En finalitzar el programa, es lliura als empleats un informe personal amb les millores obtingudes i una recomanació nutricional personalitzada.

gazpachotaza
 
Compartir receptes saludables amb els empleats

 

Afavoreixen la sensibilització dels empleats pel que fa a l’impacte que l’alimentació té en el nostre estat de salut i rendiment laboral, oferint-los les eines necessàries perquè puguin cuidar de la seva alimentació de manera autònoma. Hi ha moltes maneres de compartir receptes amb els treballadors, ja sigui creant un llibre de cuina amb receptes baixes en greix o demanar als empleats que comparteixin les seves receptes preferides.

 
Concursos de receptes i creativitat gastronòmica

 

Serveixen per a fomentar l’alimentació saludable, però també per a motivar, unir o simplement premiar amb una sessió original a l’equip de treball. Per a aconseguir bons resultats, normalment se simula l’activitat d’un restaurant, des de la compra o selecció d’ingredients, fins al servei de les taules, passant pel disseny d’un menú o l’elaboració de les receptes, encara que no es tinguin coneixements previs de cuina. En finalitzar, es pot triar la millor recepta, premiant a la proposta de l’empleat que sigui més saludable i creativa.

 
Inclusió d’horts urbans

 

La inclusió de petits horts urbans en els espais de treball permet que els treballadors puguin plantar i cuidar les verdures que vulguin. Es tracta d’una mesura innovadora que promou nombrosos beneficis. Més enllà de la sostenibilitat i la qualitat dels aliments que els empleats s’emporten a casa, també entren en joc aspectes com l’ambient que es viu en l’oficina, el treball en equip i per projectes, o la capacitat de gestió i lideratge. La salut i qualitat alimentària és un dels factors principals, però no podem oblidar-nos de l’altre vessant, que és millorar les relacions entre treballadors i incentivar una forma diferent el treball en equip.

L’alimentació laboral ha aconseguit cada vegada major importància a causa dels seus efectes en la qualitat de vida dels treballadors i la seva productivitat, perquè alimentació i nutrició estan fortament lligades al correcte funcionament de l’organisme.

Si t’ha agradat la lectura, et recomanem els següents articles relacionats: