Bones pràctiques en la higiene de mans

Rentar-se les mans és una forma molt eficaç de prevenir la transmissió de les malalties infeccioses causades per bacteris i virus.

En aquests dies de pandèmia declarada per l’Organització Mundial de la Salut, ocasionada pel virus COVID-19, s’ha produït un cert grau de controvèrsia en la forma de rentar-se, o que és el més eficaç per a una bona higiene de les mans: utilitzar aigua i sabó o gels desinfectants?

Aquesta situació ha ocasionat un desproveïment de productes antisèptics com el gel hidro-alcohòlic de 70º, ocasionat per l’augment de la demanda.

Referent a això cal considerar el següent:

L’Organització Mundial de la Salut recomana, en primera instància, el rentat de mans amb aigua i sabó durant, al menys, 20 o 30 segons i de forma adequada, ja que és la forma més eficaç d’eliminar la brutícia. D’aquesta manera s’aconsegueix l’eliminació de virus i bacteris, sent tant eficaç com els desinfectants hidro-alcohòlics. El sabó elimina el greix de la pell que és on s’acumulen més bacteris i virus, i l’aigua té l’efecte físic d’arrossegament d’aquests microorganismes.

Segons les recomanacions de la Global Hand Washing, l’ús d’agents desinfectants com el gel hidro-alcohòlic de 70 º és útil en centres d’atenció sanitària, sent un complement del rentat de mans amb aigua i sabó. Aquests desinfectants no tenen eficàcia si les mans estan visiblement brutes o greixoses. També és important conèixer que l’abús d’aquestes substàncies alcohòliques pot ocasionar l’eliminació de la flora bacteriana que està present en l’epidermis, podent en conseqüència ocasionar altres lesions dermatològiques. Existeixen estudis de la Universitat de Missouri on es constata que l’ús prolongat d’aquestes substàncies pot afectar el sistema immunològic.

És per tot això que l’ús de gels hidro-alcohòlics de 70º estarien només indicats en els llocs on no es disposa d’aigua i sabó i en els centres sanitaris.

La higiene de mans salva vides.
Quan cal rentar-se les mans:

– Després de sonar-se el nas, tossir, esternudar
– Abans i després de manipular aliments
– Després d’utilitzar el bany
– Després de visitar a una persona malalta
– Després de tirar residus, escombraries
– Després d’utilitzar el transport públic
– Després de manipular diners
– Després d’estar amb mascotes

Com rentar-se les mans:

– Utilitzar aigua i sabó. El sabó preferiblement líquid
– Fregar les mans no menys de 20-30 segons de forma enèrgica, incloent el dors, els espais interdigitals i canells
– Assecar-se preferiblement amb tovallola de paper o tovallola neta i seca
– Mantenir les ungles dels dits curtes i netes