"Abraço la meva professió amb dedicació, passió i entrega"

Entrevistem a Constanza, Directora d’Infermeria del nostre Hospital egarsat. Dona, mare i treballadora capaç de desenvolupar-se professionalment i fer de la seva vocació el seu mitjà de vida. Envoltada sempre de professionals sanitaris en el nucli familiar, ha viscut desde la seva infància el que requereix aquesta professió.

Caracteritzada per impregnar la seva senzillesa i carisma natural en tots els àmbits de la seva vida, els que la coneixen la defineixen com una gran infermera que abraça la seva professió amb dedicació, passió i entrega. Amb capacitat de lideratge, gestiona al seu equip de treball des de la motivació, l’entusiasme i el compromís.

Centrada en la humanització i la qualitat de l’assistència mèdica, dedica tots els seus esforços en la millora contínua, la seguretat i la satisfacció dels pacients. Amb una àmplia experiència en l’àmbit de la gestió i atenció sanitària, ens explica com vetllar per la salut de les persones és el seu veritable propòsit i motivació diària.

Quan vas saber que volies dedicar-te a la infermeria? Com vas descobrir la teva vocació?

Des de petita he sabut amb certesa que volia ser infermera. Sempre he estat envoltada de sanitaris, les meves germanes grans i els meus tiets més pròxims pertanyen també a l’àmbit de la salut. Sempre vaig saber quina era la meva vocació, el meu camí, al que m’havia de dedicar professionalment. Centrar els meus esforços en la cura integral de les persones sempre ha estat la meva raó de ser.

  • Més enllà d’oferir les cures necessàries als nostres pacients, hem d’escoltar-los, fer-los costat i atendre’ls perquè se sentin com a casa.

Què significa per a tu ser infermera?

Ser infermera és proporcionar cures, però no només quan ingressa el pacient, sinó ajudar-lo perquè se senti el més còmode possible, des que arriba fins que marxa de l’hospital. Es tracta de cobrir totes aquelles necessitats que durant el procés de recuperació no pot satisfer per si mateix.

Davant la restricció de visites a causa de la la pandèmia, és molt important que els pacients se sentin acompanyats en tot moment. Més enllà d’oferir-los les cures necessàries, hem d’escoltar-los, fer-los costat i atendre’ls perquè se sentin com a casa.

Què és el que més t’agrada de la teva professió?

El que més m’agrada de la meva feina com a infermera és la satisfacció que obtens quan ajudes als pacients en el seu procés de recuperació, contribuint positivament en la seva salut i benestar. Les constants mostres d’afecte, confiança i amabilitat per part dels pacients, generen un gran sentiment de satisfacció i realització tant a nivell professional com personal. Les seves paraules d’agraïment em fan viure la professió amb entrega i optimisme.

Quin ha estat el teu major assoliment professional?

La pandèmia ha posat en evidència les febleses del nostre sistema de salut i l’enorme pressió sota la qual treballla el nostre personal d’infermeria. Posicionant les cures com a eix central de l’atenció sanitària, la irrupció de la pandèmia també ha evidenciat la fragilitat i vulnerabilitat de la nostra societat, convertint el valor de la cura en l’essència de tot. Cuidar és humanitzar l’atenció sanitària, exercir la nostra tasca d’acompanyament en la gestió de les emocions i conservar l’empatia en moments de gran dificultat.

Un dels meus majors assoliments ha estat, sens dubte, la gestió de la pandèmia. Una situació sense precedents en la qual hem estat capaços de mantenir la calma, organitzar-nos, formar equip amb el personal d’altres centres assistencials, donant-nos suport emocional i vencent junts la por. Implementant les mesures de protecció recomanades per les autoritats sanitàries, hem centrat els nostres esforços a potenciar les cures dels pacients garantint un entorn segur per a l’actuació sanitària.

  • Cuidar és humanitzar l’atenció sanitària, exercir la nostra tasca d’acompanyament en la gestió de les emocions i conservar l’empatia en moments de gran dificultat.

En l’actualitat, com veus la professió d’infermeria?

El personal d’infermeria estem en un moment d’oportunitat, en el qual hem d’atorgar visibilitat i treure a relluir el valor que aporta la cura de la salut en la societat, tant en la pràctica avançada de la salut com en l’aportació de les cures en els resultats sanitaris.

La cura ha de ser la protagonista en la presa de decisions en la formulació de polítiques sanitàries sent capaços de liderar grans canvis en aquesta matèria. El personal d’infermeria representa gran part dels professionals sanitaris, per la qual cosa hem de jugar un paper fonamental en la planificació del futur del nostre sistema de salut.

Com és el teu dia a dia a l’hospital?

El meu dia a dia a l’hospital és accelerat i apassionant a parts iguals. Pendent de tot el que esdevé en el centre les 24 hores del dia, sempre estic atenta, disponible i localitzable tant al telèfon com al correu electrònic.

Tots els dies faig un recorregut per l’hospital; m’agrada passar per tots els serveis, veure als companys, comentar l’activitat i tractar qualsevol incidència que hagi ocorregut. Tanmateix, assisteixo diàriament a la sessió clínica, en la qual revisem l’evolució dels pacients al costat de la resta de professionals sanitaris.

Al tractar’se d’un hospital de proximitat, el contacte amb tots els companys és possible, per la qual cosa parlem constantment de qualsevol aspecte que sigui d’interès i que no haguem tractat prèviament en reunions formals. Tot i que sempre reservo un temps durant la tarda per a la planificació, les portes del meu despatx sempre romanen obertes per a qualsevol persona que em necessiti.

constanza-hospital
  • Per a egarsat, és un gran orgull poder participar en la campanya de vacunació, mitjançant la qual podem continuar evidenciant el nostre valor a la crisi sanitària.

Egarsat ha posat als seus professionals sanitaris i instal·lacions a disposició del Servei Públic de Salut, per contribuir a la campanya de vacunació enfront de la COVID-19, com estàs vivint aquesta nova realitat?

Si des de l’inici de la pandèmia s’ha posat en relleu l’important paper que exerceix el personal d’infermeria amb l’objectiu de pal·liar els efectes negatius del virus, és en el procés de vacunació on s’ha demostrat la seva veritable tasca i professionalitat. Sense la seva dedicació, entrega i vocació de servei, seria totalment impossible aconseguir l’objectiu proposat de vacunació.

Per a egarsat, és un gran orgull poder participar en la campanya de vacunació, mitjançant la qual podem continuar evidenciant el nostre valor a la  crisi sanitària. Posar a disposició dels serveis de salut les nostres instal·lacions i professionals sanitaris produeix a tot l’equip una gran satisfacció professional i personal.

Després de la pandèmia de la COVID-19, què van significar per a tu els aplaudiments des dels balcons?

L’homenatge diari als professionals sanitaris mitjançant els incessants aplaudiments des de balcons i finestres ha estat una explosió d’alegria, solidaritat i emoció a flor de pell. Malgrat el cansament acumulat, la manca de recursos i la gran sacsejada emocional, els aplaudiments han estat l’impuls necessari que ha permès, als professionals sanitaris, seguir cap endavant.

Tot i que la població sempre ha estat molt agraïda de les cures del personal d’infermeria, l’arribada d’una crisi sanitària d’aquesta dimensió ha generat una major consciència sobre la importància de tenir una persona al costat disposada a oferir-te l’atenció i les cures necessàries.

Amb quins valors d’egarsat et sents més identificada?

Proximitat, participació i millora contínua.

Quines tres paraules et descriuen millor?

Lluitadora, empàtica i disciplinada.

Descobreix la història de Manel

Apassionat de la música, triatleta i gran professional, Manel Martínez ens explica la seva història de superació personal després de patir una malaltia renal crònica. Descobreix com és la seva vida i la reincorporació al seu lloc de treball després d’un trasplantament d’òrgan exitòs.

Llegir més…