Bones pràctiques en l’àmbit laboral per promoure la salut cardiovascular

[printfriendly]

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort als països desenvolupats i les causants que cada any morin unes 17 milions de persones, amb la previsió que l’any 2030 aquesta xifra aconsegueixi els 25 milions de persones a tot el món, sent responsables del voltant del 30% de les morts a nivell mundial segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquestes malalties tenen un origen multifactorial. La majoria dels casos estan relacionats amb factors de risc modificables, entre els quals es troben la hipertensió arterial (HTA), les dislipèmies (nivells alts de lípids principalment colesterol i triglicèrids), la diabetis mellitus (DM), el consum de tabac, el consum d’alcohol, l’obesitat i el sedentarisme, que estan associats a determinats estils de vida.

Promoure una empresa cardiosaludable no només millora la qualitat de vida dels treballadors en disminuir el risc de patir malalties, sinó que també comporta repercussions positives a nivell empresarial, afavorint el clima laboral i la satisfacció dels treballadors, i disminuint l’absentisme laboral amb el consegüent estalvi en costos laborals i enfortiment de la imatge de l’empresa.

Tenint en consideració que el lloc de treball és una oportunitat pel desenvolupament d’activitats de promoció de la salut, s’haurien d’implementar actuacions que afavoreixin hàbits de vida saludable i crear entorns físics adequats que condueixin a adoptar i mantenir estils de vida cardiosaludables, treballant aspectes com l’alimentació i l’activitat física.

Aquests són alguns exemples de bones pràctiques per afavorir l’activitat física en el treball:

  • Fomentar l’ús de les escales en lloc dels ascensors.

  • Afavorir pautes actives laborals, mitjançant exercicis de mobilitat, estirament, tonificació muscular i/o exercicis aeròbics entre lleus i moderats.

  • Realitzar walking meetings, és a dir, reunions caminant en lloc d’estar asseguts.

  • Promoure la realització d’activitat física: organitzant caminades, campionats esportius, pràctiques esportives com a pilates o marxa nòrdica i/o facilitant l’accés a gimnasos.

  • Organitzar activitats lúdiques com a classes de ball.

  • Difondre programes d’activitat física organitzats per la comunitat.

Per promoure una alimentació saludable en l’àmbit laboral es poden dur a terme algunes de les següents pràctiques:

  • Tallers de menús saludables.

  • Màquines de vending amb aliments saludables.

  • Servei de fruita fresca.

  • Menús saludables en el menjador de l’empresa que incloguin, com a mínim, un plat d’hortalisses i verdures, així com fruita fresca o cuita per a postres. Fomentar el consum d’aquests plats, per exemple, ressaltant-los en el menú informatiu.

  • Oferir menús saludables en els esdeveniments organitzats per l’empresa.

Si desitges ampliar informació sobre activitat física, alimentació i abandonar l’hàbit tabàquic, posem a la teva disposició les següents recomanacions elaborades per Egarsat:

–       Beneficis de l’activitat física per a la salut

–       10 recomanacions per menjar cardiosaludable

–       Consells per mantenir uns nivells de colesterol adequats

–       Recomanacions per deixar de fumar

–       Superar la ‘síndrome d’abstinència’ al deixar de fumar

En la web Estils de Vida Saludables del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar hi ha informació sobre activitat física i sedentarisme, prevenció del tabaquisme, alimentació saludable, consum de risc i nociu d’alcohol.

En la pàgina web de l’OMS també pots trobar informació sobre activitat física, alimentació saludable, reducció del consum de sal i tabac.